VISOKI RUSKI DIPLOMATA: "SAD se igra s vatrom po pitanju Ukrajine"

Komentari zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS odražavaju rastuću zabrinutost Rusije zbog onoga što Moskva smatra opasnom zapadnom eskalacijom u Ukrajini dok ruske snage napreduju na nekoliko frontova.

  • Svijet

  • 17. Maj 2024  

  • 0

Visoki ruski diplomata rekao je u petak da su Sjedinjene Države odavno ušle u stanje indirektnog rata s Moskvom i da se igraju vatrom oko Ukrajine, ponašajući se na način da bi situacija mogla izmaći kontroli.

Komentari zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS odražavaju rastuću zabrinutost Rusije zbog onoga što Moskva smatra opasnom zapadnom eskalacijom u Ukrajini dok ruske snage napreduju na nekoliko frontova.

“Upozoravamo da se s igraju vatrom. Oni su već dugo u stanju indirektnog rata sa Ruskom Federacijom”, rekao je Rjabkov za TASS, govoreći o Sjedinjenim Državama.

“Oni nekako ne shvataju da se približavaju fazi u kojoj će biti veoma teško kontrolisati ono što se dešava i sprečiti dramatičnu krizu, kako bi zadovoljili sopstvene geopolitičke ideje,” kazao je.

Rusija je nedavne komentare zapadnih diplomata protumačila kao agresivnu promjenu stava, a rusko ministarstvo odbrane je ovog mjeseca reklo da je predsjednik Vladimir Putin naredio vježbeza uvježbavanje taktičkog nuklearnog oružja, što mnogi zvaničnici smatraju odgovorom na zapadnu retoriku.

Američki državni sekretar Antony Blinken dao je slične komentare o oružju koje su SAD isporučile Ukrajini, tokom posjete Kijevu u srijedu, gdje je optužio Putina da je “pojačao još jednu ofanzivu na istoku Ukrajine.”

Blinken je rekao da Washington “nije sugerisao niti omogućio napade izvan Ukrajine, ali na poslijetku Ukrajina mora sama donijeti odluke o tome kako će voditi ovaj rat”.

Rjabkov je za TASS rekao da Washington izgleda nesvjestan ozbiljnih rizika vezanih za njegovo ponašanje.

“Ova retorika, ovo huškanje svojih saveznika da još više pomognu Ukrajini, da prošire svoju podršku, pokazuje samo jedno: da ti ljudi žive, kako sami kažu, ‘u balonu'”, rekao je on.

Ruska diplomatija sa Zapadom je sada ušla u režim upravljanja krizama i fokusirana je na pokušaj da se osigura da se tenzije ne preliju u sukob velikih razmjera, dodao je ruski diplomata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...