MAJKE SREBRENICE PORUČILE ZORANU MILANOVIĆU: “Ostavite nas na miru, a svoje političke igre igrajte na drugom mjestu”

Članica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović, u ime svih majki, poslala je poruku Zoranu Milanoviću, predsjedniku susjedne Hrvatske, a nakon njegovih posljednjih, kako je rekla, sramnih izjava o genocidu u Srebrenici.

  • Društvo

  • 11. Dec. 2021  11. Dec. 2021

  • 5

Na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenicu danas su se tačno u podne okupile majke i žene Srebrenice i Podrinja, žene iz medžlisa Tuzla, Lukavac i Živinice te mnogobrojni građani i građanke koji su odale počast žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog od strane pripadnika Vojske Republike Srpske i MUP-a RS u julu 1995. godine.

Članica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović, u ime svih majki, poslala je poruku Zoranu Milanoviću, predsjedniku susjedne Hrvatske, a nakon njegovih posljednjih, kako je rekla, sramnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Gospodine Milanoviću, da li ste posjetili Memorijalni centar u Potočarima i grob Rudolfa Hrena, Hrvata iz Srebrenice, koji je ubijen u genocidu kao i naši najmiliji. Da li ste čuli za njegovu majku Barbaru, koja je deportovana iz Srebrenice zajedno sa nama, koja je umrla i koja je sahranjena u Srebrenici. Rudolf je, ponavljam, ubijen u genocidu, a njegova majka Barbara protjerana. Borila je se sa nama za istinu i pravdu do posljednjih dana svog života. Zato vas pitamo kakve ono izjave dajete? Kakve političke igre igrate? Da li se borite za hrvatski narod, a ne znate za sudbinu porodice Hren? Zato vas pozivamo sa ovog mjesta da nas ostavite na miru, zaobiđete nas, a svoje političke igre igrajte na drugom mjestu”, rekla je Nura Begović.

Ona je prokomentarisala i posljednje odluke Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Situacija me podsjeća na 1992. godinu. Šutnja i neizvjesnost. U takvoj situaciji ljudi idu, odlaze, a to nije dobro. Ko će ostati u Srebrenici”, pita se Begović.

Podršku majkama i ženama Srebrenice i Podrinja pružio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je naglasio kako su na Trg žrtava genocida u Srebrenici došli i zbog velikog poštovanja prema majci Hajri Ćatić, koja je nedavno preminula, a koja je od 1995. godine u Tuzli organizovala mirna okupljanja svakog 11. u mjesecu.

Želimo na ovom mjestu biti uz majke Srebrenice. Hvala dragom Bogu što im je podario ovoliko snage. Istina i pravda su važne za sve ljude jer su to univerzalne ljudske vrijednosti još od pamtivijeka. Ovo je herojska borba majki Srebrenice, koja je viđena i prepoznata. Stoga sa ovog mjesta želimo poručiti, zajedno sa našim majkama, da će naša snaga biti veća i veća srazmjerno iskušenjima koja nas čekaju. Što su veći pritisci na našu domovinu i naša će snaga biti veća i veća u očuvanju domovine, baš kao i kod naših predaka, koji su odbranili i sačuvali našu zemlju hiljadu godina”, kazao je Fazlović, piše AA.

Mirno okupljanje na Trgu žrtava genocida u Srebrenici je okončana učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...