ZABORAVLJENI HERCEGOVAC BIO JE AVANGARDA, JEDAN OD NAJVEĆIH: Sve je krenulo odlaskom iz rodnog Trebinja, osvajao je nagradu za nagradom, a okušao se i kao diplomat u Rusiji…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 12. Dec. 2021  

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je Izet Hajdarhodžić, čuveni glumac, profesor glume i bivši diplomat.

Hajdarhodžić se rodio u Trebinju 1929. godine. Maturirao je u Dubrovniku 1948. godine. Diplomirao je glumu 1957. godine na Akademiji za kazališnu umjetnost Sveučilišta u Zagrebu, a kao glumac pojavljivao se u kazališnim predstavama, te filmovima i televizijskim dramama.

Osobito se isticao karakternim ulogama. Od 1948. do 1952. godine radio je kao novinar i kazališni kritičar Radio-Dubrovnika, od 1957. do 1961. i 1963. do 1968. je glumac, redatelj i umjetnički direktor dubrovačkog Narodnog kazališta (danas Kazalište Marina Držića), od 1961. do 1963. član je Narodnog pozorišta u Sarajevu, a od 1968. profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu djeluje od 1968. godine, a glumio je i u Teatru &TD. Najpoznatiji je po ulozi Skupa u Držićevoj komediji Skup kojega je kroz dva desetljeća igrao na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Dramskom kazalištu Gavella u režiji Koste Spaića.

Nagrađivanog Hajdarhodžića gledatelji su upamtili i po ulozi Paganinija iz kultne serije „Kuda idu divlje svinje", ali i kao Vladimira Nazora iz serije "Nepokoreni grad".

Oni nešto stariji sjećaju se Muzafera iz „Ugursuza“,  a glumačkim bravurama oduševljavao je gledateljstvo u filmovima:

„Brisani prostor"

„Putovanje u Vučjak“

„Kaja, ubit ću te!"

„Kad čuješ zvona"

„Okupacija u 26 slika"

„Ćorkan i Švabica"

„Miris dunja"

Više nagrada dobio je za ulogu u Držićevom Skupu, a 1965. je dobio Godišnju nagradu "Vladimir Nazor".

Bio je beskompromisan i poznat po oštrom jeziku i kritičkom odnosu prema kazališnoj sredini.

Radio je i u hrvatskoj diplomaciji kao ataše za kulturu u Moskvi.

Izet Hajdarhodžić, umro je na današnji dan 2006. godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...