RAT I UMJETNOST: Nove tehnologije u Muzeju "Bitka na Neretvi", omogućen povratak u prošlost...

U Jablanici je predstavljena nova ponuda i muzejska postavka Muzeja "Bitka na Neretvi", ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja ZOG Muzeja, objavili su iz tog muzeja. 

  • Kultura

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 0

Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova muzejska priča dio je projekta prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore "Zanimljivi muzeji – aMUSeumING" kojeg finansira Evropska unija, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Tokom dvogodišnje implementacije aktivnosti projekta ponuda Muzeja obogaćena je novim mobilijarom, dvjema novim postavkama: "Prema modernom društvu" i "Rat i umjetnost".

Bitka na Neretvi je tako dobila novi okvir i pristup interpretirajući kulturnu baštinu prema Interpret Europe metodologiji.

Da bi doživljaj bio upotpunjen u ponudi su se našle i VR naočale uz čiju pomoć posjetitelj postaje partizan i ima zadatak oboriti avione, srušiti most i prenijeti ranjenike na drugu obalu Neretve.

Posebna - nova postavka muzeja: Rat i umjetnost

Izložba "Rat i umjetnost" nova je postavka u muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima partizana i inspirirani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela. Središnji eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv "Nošenje ranjenika".

Izložba je osim pjesnicima, piscima i slikarima posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.

Kako je zemljoradnik izašao iz neimaštine i gladi: Postavka Prema modernom društvu

Izložba "Prema modernom društvu" posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti.

Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama. Ovo je priča o periodu ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.

VR tehnologija – Doživite bitku na Neretvi i osjetite nevjerovatno iskustvo

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetitelji sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati avione, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja.

Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju omogućen je povratak u 1943. godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu. Posjetitelj se na neko vrijeme nalazi u ulozi Partizana, sluša zapovijedi i ispunjava zadatke koje dobiva iz vrhovne komande. Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Također, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči te svaki posjetitelj besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja.

Vodiči su dostupni na bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom, te engleskom jeziku. Trenutno se radi prijevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 tačaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tokom posjeta.

Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...