DENIS ZVIZDIĆ: "Posljednji dolazak delegata iz RS-a bio je igrokaz, a prava istina koju treba jasno kazati je..."

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH i potpredsjednik NiP-a govori o potezima vlasti RS-a i ponašanju međunarodne zajednice

  • Politika

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 9

GOSPODINE ZVIZDIĆU, BORAVILI STE PROTEKLE SEDMICE U SAD-U GDJE STE SE SUSRELI SA BROJNIM ZVANIČNICIMA. SMATRATE LI DA STE OVOM POSJETOM VIŠE NAPRAVILI NEGO MINISTRICA TURKOVIĆ ILI PREDSJEDNICA RS-a CVIJANOVIĆ? ŠTA JE REZULTAT TIH RAZGOVORA?

"Učestvovao sam na interparlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Washingtonu, koji je okupio američke kongresmene i senatore, predstavnike akademske zajednice, kao i brojne parlamentarce iz čitavog svijeta. Osim toga, sastao sam se i sa nekoliko vrlo utjecajnih kongresmena, kao i sa šefovima odjela SD-a za Evropu, direktoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući zaduženom za Balkan i Centralnu Evropu, istaknutim i angažovanim predstavnicima naše dijaspore itd.

PRAVA ISTINA

Najvažnija poruka koju mogu prenijeti sa tih sastanaka jeste da SAD nikada neće ostaviti BiH i da će uvijek čvrsto stajati iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te da neće dopustiti da bilo ko jednostrano poništi mir i napredak koji je ostvaren u posljednjih 26 godina. Pojednostavljeno kazano, Amerika je bila, ona je to sada i mora biti i dalje najvažniji vanjskopolitički partner Bosne i Hercegovine.

Naravno, dugujemo i iskazujemo veliku zahvalnost brojnim prijateljima BiH, i na zapadu i na istoku, ali Amerika sasvim sigurno najbolje razumije i najiskrenije se zalaže za očuvanje mira, cjelovitosti, multietničkog karaktera i euroatlantske budućnosti BiH."

NAKON SJEDNICE PIC-A VISOKI PREDSTAVNIK JE JASNO KAZAO DA SU SANKCIJE ZA ONE KOJIMA JE PLAN RUŠENJE INSTITUCIJA I DALJE NA STOLU. ŠTA TREBA DA SE DESI DA SE SA RIJEČI PREĐE NA DJELA?

"Najveću štetu u aktuelnoj složenoj političko-sigurnosnoj situaciji, kada se u NS-u entiteta RS donose zaključci koji predstavljaju operativni početak rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, nanose izjave i riječi koje ne prate djela. Posebno od predstavnika međunarodne zajednice, koji imaju obavezu i moć da reaguju i zaustave antiustavno i vanzakonsko rušenje državnih institucija Bosne i Hercegovine. Zaista nije jasno šta bi se još trebalo dogoditi pa da reaguju OHR, predstavnici najmoćnijih država svijeta ili Tužilaštvo BiH.

Prekršen je čitav niz članova Krivičnog zakona BiH i drugih važećih zakona, Tužilaštvo BiH je obavezno da reaguje i adekvatno sankcioniše počinioce. Osim toga, želim da vjerujem da odlučna podrška koju su prije nekoliko dana iskazali lideri zemalja G7 teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu zemlje, radu specijalnog predstavnika EU i operaciji EUFOR-a Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO-štabu u Sarajevu, znači i odlučnu spremnost na konkretne akcije s ciljem zaustavljanja antiustavnih aktivnosti koje provodi vladajuća većina u entitetu RS i preveniranja mogućeg konflikta kao realne opcije ako se nastavi ovaj rušilački pohod na državu BiH.

Isto tako, smatram da je krajnje vrijeme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice promijene retoriku i počnu stvari nazivati pravim imenom, a ne eufemizmima i neutralnim i uopćenim floskulama. Jer, kada bilo ko kaže da su VM i Parlamentarna skupština BiH u blokadi, onda je to poluistina. Prava istina, koju treba jasno kazati je da su VM i Parlamentarna skupština BiH u antiustavnoj blokadi koju provode predstavnici SNSD-a i njihovih satelitskih stranaka."

STRANKE TROJKE ODRŽALE SU SASTANAK SA OPOZICIONIM PARTIJAMA IZ RS-a. KAO ŠEF PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH NAJBOLJE ZNATE KOLIKO KRIZA TRAJE I ŠTA SMO SVE PROPUSTILI SAMO ZBOG TOGA ŠTO TRI VLADAJUĆE STRANKE NISU BILE U STANJU DA SJEDNU ZA ISTI STO. JESU LI ONE UOPĆE POZVANE DA BILO ŠTA PRIGOVARAJU OPOZICIJI ŠTO JE SJELA I RAZGOVARALA?

"Sastanak stranaka Trojke sa opozicionim partijama iz RS-a je dobra i korisna aktivnost koja dugoročno može dovesti do ukupne relaksacije odnosa u BiH i realizacije projekata i strategija koje mogu donijeti korist svim građanima i potreban napredak za BiH. Vladajuća koalicija na državnom nivou čiji je mandat, posebno na nivou Vijeća ministara, proglašen najgorim u modernoj historiji BiH, nema nikakvo moralno pravo da kritikuje ovaj potez opozicije."

SMATRATE LI DA JE SAMO ODRŽAVANJE POSEBNE SJEDNICE NSRS-a O VRAĆANJU NADLEŽNOSTI USTVARI DOVOLJNO DA SE ZAKLJUČI DA ĆE TO BITI KORIŠTENO U SMISLU IZBORNE KAMPANJE, SRBOVANJA I NIČEG DRUGOG I DA DRŽAVA NIJE UGROŽENA?

"Mislim da ne smijemo nasjesti na spinove da su zaključci i Deklaracija o ustavnim principima koji su usvojeni na posebnoj sjednici NSRS-a samo priprema za izbore, farsa i puko srbovanje, iako je ovoga zadnjeg u nastupima pojedinaca bilo napretek. Naprotiv, riječ je o planskom i koordiniranom, unutrašnjem i vanjskom, udaru na ustavnopravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je krivično djelo inkriminirano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine."

MOŽE LI U OVOJ GODINI DOĆI DO IZMJENA IZBORNOG ZAKONA BIH I USTAVA BIH ILI JE IPAK REALNIJI ROK PROLJEĆE KAKO MEĐUNARODNI ZVANIČNICI VEĆ NAJAVLJUJU? NOVA RUNDA RAZGOVORA JE PRED NAMA.

"Više puta smo u posljednjih nekoliko godina od predsjednika stranaka koalicije čuli da su blizu rješenja i da je moguć kompromis. Zbog toga je jedina ispravna logika da oni koji su godinama međusobno pregovarali i koji nisu nikada niti na jedan sastanak pozvali predstavnike opozicionih partija, konačno objelodane i u parlamentarnu proceduru upute dogovorenu formu izbornog zakona. Kada je riječ o opoziciji, mislim da je zauzet državotvoran stav, a to je jasno opredjeljenje da će se stati u zaštitu države i državnih institucija u svim procesima koji mogu dovesti do rušenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te da će biti podržani svi zakoni koji će biti u skladu sa demokratskim normama i standardima koji važe u EU."

ZA UTORAK JE ZAKAZANA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA. NAKON ŠTO SU SE DELEGATI STRANAKA IZ RS-a VRATILI U SALU, OČEKUJETE LI DA TO UČINE I POSLANICI OVIH STRANAKA?

"Ne očekujem. Dolazak delegata iz entiteta RS na sjednicu Doma naroda je bio igrokaz u pokušaju da se suspenduju civilizacijske norme zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

BROJNI IZAZOVI

Izostanak reakcije Tužilaštva BiH i mlake reakcije OHR-a i međunarodne zajednice su uvjerile, pa čak i ohrabrile zastupnike stranaka sa sjedištem u entitetu RS, sa SNSD-om na čelu, da zbog dosadašnje blokade rada državnih institucija neće snositi nikakve sankcije i zbog toga će, sve do adekvatne reakcije domaćih institucija, OHR-a i međunarodnih predstavnika, nastaviti sa antiustavnom i protivposlovničkom blokadom rada PSBiH."

DA LI SE U NIP-u VEĆ RAZGOVARALO O MOGUĆIM KANDIDATIMA NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA? JESTE LI ZAINTERESIRANI DA BUDETE KANDIDAT ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH?

"U toku je rušenje ustavnog poretka BiH i pred nama su brojni izazovi, tako da nijedna ozbiljna politička partija u ovom vremenu ne razgovara o mogućim kandidatima za bilo koju poziciju na predstojećim izborima. NiP-u je na prvom mjestu država i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke neovisnosti i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i permanentnog mira i dugoročne stabilnosti, tako da nismo razgovarali o mogućim kandidatima za predstojeće opće izbore, uključujući i kandidata za Predsjedništvo BiH."

Oslobođenje

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...