TUŽILAŠTVO RS-a PROŠIRUJE ISTRAGU: Da li će "zakačiti" i Nenada Stevandića?

Navodno će istraga biti otvorena protiv Stevandića, ali i njegove stranke, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

  • Društvo

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 0

Klupko u aferi "Korona-nabavke" počelo se odmotavati, nakon što su dvojica osumnjičenih odlučili "propjevati". Mediji su prije nekoliko dana objavili kako je Saša Marković, vlasnik firme Travel4Fun, istražiteljima rekao da je direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću dao 250.000 KM mita u vezi sa nabavkom zaštitnih odijela. Dragan Dubravac je istražiteljima kazao da je Slavku Bojiću morao predati 85.000 KM u vezi sa poslom nabavke zaštitnih maski.

Međutim, izgleda da su osumnjičeni ispričali mnogo više, ako je suditi prema tekstu banjalučkog novinara Slobodana Vaskovića. On u svom tekstu tvrdi kako Tužilaštvo RS-a namjerava navodno otvoriti istragu protiv predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, kao i protiv same stranke. Naime, Branislav Zeljković je kao kadar ove stranke imenovan za direktora Instituta.

"Specijalni tužilac Miodrag Bajić proširio je istragu koju vodi protiv Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, Saše Markovića, vlasnika firme 'Travel4Fun', Dragana Dubravca, vlasnika firme Promeding,  i Slavka Bojića, vlasnika firme ProControl, i na Nenada Stevandića, predsjednika stranke Ujedinjena Srpska. 

Predmet istrage je i poslovanje navedene partije, preko koje su prali novac i koja je dio beskrupuloznog režima Milorada Dodika.

Mediji su objavili da je Marković priznao kako je Zeljkoviću 'na ruke' odnio 250.000 KM. Međutim, ta cifra je ravno milion KM i Marković je priznao, tokom istrage, da je toliko novca predao Zeljkoviću.

To znači da je šteta mnogo veća od 790.000 KM za koliko se nabrojana četvorka kriminalaca trenutno tereti.

Marković je Zeljkoviću novac predavao u prostorijama Ujedinjene Srpske. Svaki put kada bi Marković došao da preda novac, ušao bi iza njega Stevandić i otišao u svoju kancelariju. 

Nema nikakve dileme da je, nakon što Marković preda novac, Zeljković lavovski dio davao Stevandiću koji je i organizator pljački preko 'Instituta'.

Stevandić se nevješto brani, ali finansijska istraga koja je otvorena protiv njega i partije pokazaće da je, izvan svake razumne sumnje, on ključni dio zločinačke organizacije koja je beskrupulozno pljačkala dok su građani umirali od koronavirusa", napisao je Vasković, a cijeli tekst možete pročitati na njegovom blogu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...