ŠEFIK DŽAFEROVIĆ O IZBORNOJ DEMOKRATIJI U BIH: “Naša obaveza je da uklonimo diskriminaciju iz Ustava BiH, a presude Suda u Strazburu su nam dale inpute za to”

Uprkos brojnim razlozima za kritike Dejtonski Ustav ima i svoje dobre strane, naglasio je Džaferović.

  • Politika

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 2

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Centar za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja organizovao je konferenciju pod nazivom „Razgovori o izbornoj demokratiji u Bosni i Hercegovini“.

Na ovoj konferenciji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je na početku kazao kako je BiH u najvećoj političkoj krizi od Dejtona.

"Pred svima nama je neizvjestan period i rezultati će ovisiti o angažmanu svakog od nas. Najveća sudska instanca, Sud u Strazburu konstatovala je da naš Ustav nije u skladu s Konvencijom za ljudska prava. Sveti princip konvencije je jednakost svih građana u državi, kod nas to nije tako. Dvojici građana BiH je uskraćeno pravo da budu birani u najviše tijelo, samo zato što su etnički Jevrej i Rom. Ovu presudu bih, iako je nazvana Sejdić i Finci protiv BiH, nazvao Sejdić i Finci za BiH. Ona je nama bila upozorenje", kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Uprkos brojnim razlozima za kritike Dejtonski Ustav ima i svoje dobre strane, naglasio je Džaferović.

"Kad se ozbiljno razmotri njegov sadržaj, on je primjer svojevrsnog balansa između građanskog i etničkog. Pasivno pravo jeste ograničeno, ali aktivno ima svaki građanin. To je važno zbog pitanja legitimata. Članovi Predsjednistva jesu etnički identificirani, ali imaju građanski legitimet. Ne treba popravljati ono što nije pokvareno. Nakon presude se nastojao realizovati model u kojem samo Hrvati biraju Hrvate, a to bi unijelo diskriminaciju i u aktivno biračko pravo. Jedini način da se konačno provede presude Sejdić i Finci je da se vratimo njenoj suštini, a to je da se izbrišu etnički prefiksi kod članova Predsjedništva", rekao je Džaferović.

Evropski Sud za ljudska prava svakako ne razmatra prava etničkih grupa, nego pojedinaca.

"Naša obaveza je da uklonimo diskriminaciju iz Ustava BiH, a presude Suda u Strazburu su nam dale inpute za to. Dejtonskim ustavom su data prava konstitutivnim narodima, čak i određene privilegije, sada je vrijeme da ta prava obezbijedimo i svim građanima zemlje", rekao je na kraju član Predsjedništva Šefik Džaferović, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...