NAKON 22 GODINE OD MONSTRUOZNOG ZLOČINA: Tomislavu Viktoru Basi devet godina za ubistvo bankara Ibrahima Dedića!

Bivšeg vojnika terete da je 3. jula 1999. oko 22.30 sati, zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao

  • Regija

  • 17. Dec. 2021  17. Dec. 2021

  • 0

Tomislav Viktor Basa nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Ibrahima Dedića. Nije došao na izricanje presude, ostao je u pritvoru. Odbrana je najavila žalbu, javljaju hrvatski mediji.

Podsjećamo, bivšeg hrvatskog vojnika terete da je 3. jula 1999. oko 22.30 sati, zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada metaka iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.
Izrešetani Dedić pao je na samim ulaznim vratima te je ostao ležati potrbuške tako da mu je gornji dio tijela bio vani, a noge i donji dio tijela unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri metka u potiljak. Potom su se odvezli u BMW-u. 

U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubica ranjen i da je obilno krvario. Tokom postupka zatraženo je vještačenje tragova krvi pronađenih na mjestu događaja, kao i u BMW-u, a vještak je zaključio da oni pripadaju istoj nepoznatoj muškoj osobi.

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem oktobra 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem januara 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja, odnosno tragovi krvi okrivljenika nalaze se na mjestu događaja, u korištenom BMW-u kao i na majici ubijenog Dedića.

Basu, koji živi u inozemstvu i koji je periodično dolazio u Hrvatsku, uhapsili su lani 30. januara. Nakon hapšenja policajci su pojasnili da su čekali nekoliko godina da Basa iz inostranstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdili svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...