NASA OBJAVILA NEVJEROVATNU SNIMKU: Poslušajte zvuk Jupiterovog satelita snimljen iz svemirske letjelice...

Naučnici su uspjeli prikupiti podatke te su potom promijenili njihovu frekvenciju da bi ih pretvorili u zvuk koji se može čuti.

  • HiTec

  • 20. Dec. 2021  20. Dec. 2021

  • 1

Američka svemirska agencija NASA već je ranije objavila zvukove s Marsa, a nedavno je njena svemirska letjelica Juno snimila zvukove koji dopiru s Jupiterova najvećeg satelita Ganimeda.

Pokraj Ganimeda je sonda Juno prošla 7. juna 2021., a NASA je sada objavila audiosnimku u trajanju od 50 sekundi.

Ganimed je najveći satelit u našem Sunčevom sistemu.

Sonda Juno opremljena je instrumentom nazvanim Waves (valovi), kojim snima električne i magnetske radiovalove, a oni potječu iz Jupiterove magnetosfere. 

Naučnici su uspjeli prikupiti podatke te su potom promijenili njihovu frekvenciju da bi ih pretvorili u zvuk koji se može čuti.

Glavni istraživač Juna Scott Bolton iz Instituta Southwest Research u San Antoniju je kazao da se "ako se pozorno sluša, otprilike na sredini snimke može čuti nagla promjena u višu frekvenciju, što znači ulazak u drugo područje Ganimedove magnetosfere.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...