ČAMPARA OBJASNIO: "Kad se neko pokušava praviti da je veći katolik nego papa onda je to druga stvar"

"Pozivam gospodina Milanovića da dođe i da vidi što znači jedinstvo. Ako ga je strah ja mu garantiram sigurnost, provest ću cijelo vrijeme s njim", rekao je Čampara.

  • Politika

  • 20. Dec. 2021  20. Dec. 2021

  • 5

Danas se niko s političkog vrha BiH nije oglasio o nedolasku predsjednika Zorana Milanovića u BiH.

Aljoša Čampara ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine je rekao da se politički vrh nije oglasio prije svega zbog uvredljivih poruka predsjednika Milanovića koje je upućivao proteklih dana.

"Ima jedna stvar u Bosni i Hercegovini koja je jako bitna za sve građane. To je pitanje Srebrenice. Srebrenica za nas predstavlja svetinju, to je jedna rana koja nikada nije zarasla. Koja nikad da nije zacijelila i kada nam neko dosipa sol na ranu onda upravo imate ovakve reakcije. Srebrenica je mjesto na kojemu je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom prije svega, gdje je u tri dana ubijeno preko osam hiljada ljudi", kaže  Čampara.

Milanović je objasnio kako je sve što je govorio izvučeno iz konteksta.

"On je to pokušao relativizirati na jedan vrlo ružan i primitivan način. Neko ko je predsjednik države koja je članica NATO saveza, koja je članica EU da takve izjave daje o genocidu u Srebrenici je apsolutno neprihvatljivo ovdje u BiH. Mi smo užasnuti tim potezima, mi pratimo i javnost u Hrvatskoj koja je također osudila izjave predsjednika Milanovića", kazao je ministar Čampara.

"Policijska agencija na državnom nivou radi svu vrstu policijskog osiguranja za bilo koju posjetu koja dolazi u BiH. Mi nismo imali apsolutno nikakvih elemenata sigurnosne smetnje. Ja smatram da ovdje nije bila nikakva sigurnosna smetnja. Ako su hrvatski kolege imali smetnje normalno bi bilo da to podijele kao partnerske agencije", istaknuo je.

Čampara kaže kako se svaka posjeta priprema zajednički, na isti načini da postoji protokol i policijski dogovori.

"Nije ovo prva posjeta BiH. Znate mi smo ovdje u BiH ugostili jako puno predsjednika raznih zemalja. Barem smo tri ili četiri puta ugostili papu u BiH. Sada kad se neko pokušava praviti da je veći katolik nego papa onda je to druga stvar. Mi svakome garantiramo sigurnost ko dolazi u BiH tako da mislim da je ovo više neka vrsta politizacije", naglasio je ministar Čampara.

"Mi svakome garantiramo sigurnost", ponovio je ministar i potvrdio da je Hrvatska prvi zapadni susjed BiH i da imaju prijateljski odnos s Hrvatskom te da poštuju instituciju predsjednika i premijera RH.

"Premijer je bio u posjeti BiH uz najviše počasti je ovdje dočekan i od njega nismo nikada mogli čuti ovakve izjave kakve smo mogli čuti od Milanovića. Bliži se Božić, a mi ovdje u Sarajevu imamo jednu tradiciju da jedan veliki broj građana koji nisu katolici u vrijeme ponoćke sa svojim prijateljima, susjedima dolaze u katedralu. Pozivam gospodina Milanovića da dođe i da vidi što znači jedinstvo. Ako ga je strah ja mu garantiram sigurnost, provest ću cijelo vrijeme s njim",  poručio je Čampara za RTL.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...