PRAVOSUĐE IMALO PUNE RUKE POSLA: Kada će početi izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd? (VIDEO)

Ono što je za sada izvjesno jeste da će se prvo graditi dionica od Rače prema Bijeljini.

  • Ekonomija

  • 21. Dec. 2021  21. Dec. 2021

  • 0

Iako najavljivani najprije za prošlo, a zatim i za ovo ljeto, radovi na prvoj dionici autoputa Sarajevo – Beograd, od Brčkog prema Bijeljini, još nisu počeli. Pandemija je dodatno usporila procedure.

VOJIN MITROVIĆ, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH

"Trenutno se vode pregovori oko cijene izgradnje ove etape od Brčkog do Bijeljine, između Tašjapija i Autoputeva Republike Srpske, a onda kad se praktično dogovori i uskladi cijena, treba definisati uslove finansiranja. Za dionicu od Rače do Bijeljine raspisan je tender koji bi trebalo da se završi krajem mjeseca, to je pitanje izgradnje od Rače do Brčkog".

"Kroz Brčko distrikt i isto tako definisanje trase od Brčkog do Tuzle, a potom od Tuzle, preko Zavidovića do Žepča. To su neke aktivnosti koje su u ovom trenutku najbitnije".

Ono što je za sada izvjesno jeste da će se prvo graditi dionica od Rače prema Bijeljini.

Dionica Brčko - Rača cijelom dužinom prolazi kroz Semberiju, u Semberiji će za potrebe gradnje autoputa biti eksproprisano 640 parcela površine 175 hektara.

Kako ističu gradske vlasti u Bijeljini, eksproprijacija je najvećim dijelom završena.

LJUBIŠA PETROVIĆ, gradonačelnik Bijeljine 

"Stepen završenosti eksproprijacije je preko 99 posto. Nemamo još uvijek završene sve sporove koji se vode pred nadležnim sudom, u pitanju je još par pojedinačnih slučajeva".

Mještani Semberije ne kriju nezadovoljstvo zbog trase autoputa koju uprkos brojnim pritužbama, peticijama i molbama nisu uspjeli da promijene. 

BOŽIDAR VASIĆ, Batković 

"Za sva vremena će biti uništena najbolja zemlja. Većinom, taj put ide dijagonalno i ostaju nam ti ćoškovi, skoro da nemaju neku vrijednost koja bi odgovarala za poljoprivrednu proizvodnju".

Pravosuđe je imalo pune ruke posla zbog brojnih žalbi i zahtjeva za ponovnu procjenu vrijednosti zemljišta.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...