ERDOGAN ODRŽAO OBEĆANJE: Turska lira bilježi historijski oporavak!

Turska lira je danas nastavila rast za čak 15 posto nakon što je u ponedeljak zabilježila historijski oporavak sa rekordnog minimuma od 25 procenata poslije predstavljanja mjera predsjednika Tayyipa Erdogan o garantiranju depozita položenih u domaćoj valuti od utjecaja fluktuacija na deviznom tržištu. 

  • Ekonomija

  • 21. Dec. 2021  21. Dec. 2021

  • 2

Lira je počela trgovanje jutros na neznatno nižem nivou u odnos na zatvaranje u ponedeljak, da bi zatim porasla na najviši nivo od 11,0935 lira za dolar, izvještava Reuters. 

Kasnije je blago smanjila dio dobitaka i, prema podacima sa berze u Istanbulu, kretala se na nivou od 13,92 lire za dolar u 08:56 sati po srednjoevropskom vremenu.

Erdogan je jučer predstavio niz mjera koje će, kako je rekao, Turcima ublažiti udar koji je izazvao pad nacionalne valute i podstaći štednju u lirama umjesto u dolarima. 

Vlada je obećala da će garantovati depozite u lirama, što je podstaklo skok valute prema dolaru za nekih 25 procenata u ponedeljak, najveći na dnevnom nivou. 

U okviru paketa mjera, vlada je obećala da će kompenzirati štedišama razliku gubitka vrijednosti njihovih depozita u lirama u odnosu na dolarske depozite. Više od polovine štednje domaćeg stanovništva je u stranoj valuti i zlatu zbog višegodišnje depresijacije lire, prema podacima centralne banke. 

Alpaslan Čakar, predsjednik Udruženja turskih banaka (TBB), rekao je da će Ministarstvo finansija finansirati troškove paketa mjera. 

Čakar je rekao da je nakon Erdoganovog obraćanja na berzi prodato oko milijardu dolara. 

Prema proračunima trojice bankara, oko milijardu do milijardu i po dolara štednje konvertirano je u ponedeljak uvečer u lire. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...