MAJORIZACIJA U ZAPADNOJ HERCEGOVINI: Čovićev HDZ BiH ugnjetava Hrvate u Širkom Brijegu

"Predsjednik Gradskog Vijeća Vinko Topić grubo je prekršio Statut grada, kao i poslovnik o radu GV, kada je oduzeo riječ vijećnici Banožić", smatraju u HDZ-u 1990

  • Politika

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 1

Zbog oduzimanja riječi predsjednici Kluba vijećnika HDZ1990 Antoniji Banožić vijećnici te stranke danas su demonstrativno napustili 11. sjednicu Gradskog vijeća Širokog Brijega.

Ovako počinje saopćenje HDZ-a 1990, vjernog političkog pratioca HDZ-a BiH Dragana Čovića. U žalopojki za medije, iz HDZ 1990 poručuju da HDZ BiH vlada kao Marija Antoaneta. U prijevodu, legitimni HDZ Dragana Čovića maltretira Hrvate u Širokom Brijegu, a za to ne može optužiti nikog drugog, naročito ne Sarajevo.

"Predsjednik Gradskog Vijeća Vinko Topić grubo je prekršio Statut grada, kao i poslovnik o radu GV, kada je oduzeo riječ vijećnici Banožić koja je pokušala replicirati gradonačelniku Miri Kraljeviću prezentirajući mu članak iz medija gdje je prije mnogo godina obećao kako je uređenje Duhanske stanice prioritet, a do današnjeg dana se tu ništa nije napravilo. Osim navedenog gradonačelnik i Gradsko vijeće, gdje HDZ BiH ima apsolutnu većinu, nije prihvatio niti jedan od 11 amandmana i 13 prijedloga Kluba vijećnika HDZ-a 1990", poručuju iz HDZ 1990.

I dodaju: "koliko su dobri i korisni bili amandmani i prijedlozi HDZ 1990 svjedoči i podatak da su pojedine podržali i vijećnici HDZ BiH. Prilikom glasanja oko netransparentnog proračuna Širokog Brijega za 2022. godinu jedino su četiri vijećnika HDZ-a 1990 bili protiv usvajanja istoga, što je i svojevrsni pokazatelj da su jedina istinska oporba u Gradskom vijeću".

"Atmosfera na sjednici se dodatno zahuktala kada je došlo do rasprave o platnim razredima i koeficijentima, te visini toplog obroka zaposlenih u Gradskoj upravi gdje je predsjednica Kluba vijećnika HDZ 1990 Antonija Banožić tražila informaciju kolika će po tim predloženim platnim razredima i koeficijentima iznositi najviša, najniža i prosječna plaća namještenika i državnih službenika u Gradskoj upravi, zatim koliko će iznositi plaća gradonačelnika Mire Kraljevića i predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića, te za obavljanje kojih poslova njih dvojica godinama dobivaju funkcionerski dodatak na plaću od 600 KM mjesečno gradonačelniku i 300 KM mjesečno predsjedniku GV koje su si međusobno dodijelili. Vijećnica je dobila odgovor u dijelu gdje je šefica Službe za financije Dijana Sesar istaknula da su navedeni funkcionerski dodaci po nalogu Ureda za reviziju institucija ukinuti kao i da su izdvajanja za topli obrok sa prijašnjih 2 posto od prosječne neto isplaćene plaće u FBiH smanjena na 1 posto od 2016. godine, što nije točno jer u Izvješću ureda za reviziju institucija za 2019. stoji da je topli obrok i u toj godini isplaćen u iznosu od 2 posto. Na inzistiranje vijećnice Banožić o visini plaća u Gradskoj upravi, gradonačelnik Kraljević je ljutito odbrusio kako će njegova plaća sukladno novim platnim razredima i koeficijentima biti još viša nego što je bila. Na kraju sjednice još je gradonačelnik prepotentno poručio vijećnici Banožić kako se na njega zbog mnogo godina na čelu Širokog Brijega “ne isplati trošiti municiju”, misleći valjda pritom kako je Kim Yong-un i da će doživotno biti na toj funkciji. Gradonačelniku poručujemo da je pravu analizu njegovog rada učinila struka i to Ured za reviziju institucija FBiH koji je još 2019. utvrdio da je za 16 godina njegovog mandata preko 16 milijuna maraka podijeljeno nezakonito, bez utvrđenih pravila i kriterija, odnosno po prijateljsko-poznaničkim vezama gradonačelnika", rečeno je u saopćenju.

Osim toga, dodaje se, vidljivo je da grad godinama stagnira u razvoju i da se građanima od izbora do izbora daju lažna obećanja poput uređenja Duhanske stanice, kružnog toka na Lisama, izgradnje pročistača, vodovoda, gradske tržnice i drugih dugonajavljivanih, a nikada završenih projekata.

"Topli obrok u Gradskoj upravi je polovica prosječne plaće u Širokom Brijegu, a plaća gradonačelnika Mire Kraljevića i predsjednika GV Vinka Topića je gotovo četiri puta veća od prosječne plaće u Širokom Brijegu koja iznosi 799 KM. I kako će onda oni razumjeti i dijeliti sudbinu svog naroda? Nikako. Gradonačelnik Miro Kraljević se u ovo vrijeme dok se širokobriježani bore sa brojnim poskupljenjima i pritom su pravi umjetnici u preživljavanju ponaša poput Marije Antoanete i građanima poručuje: “Ako nemate kruha, jedite kolače!”, rečeno je u saopćenju HDZ 1990.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...