POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PAPIĆ: "Dodik ne razmišlja dalje od 48 sati, 'zapleo se ko pile u kučine'"

Žarko Papić, politički analitičar kaže da Dodik u cijelom ovom procesu ne razmišlja dalje od 48 sati, te da će u RS može doći sa ovakvom politikom samo do izolacije i dramatičnog pada standarda.

  • Politika

  • 25. Dec. 2021  25. Dec. 2021

  • 1

„Bojim se da se situacija iz dana u dan pogoršava. Mi jesmo suočeni sa majkom svih kriza, našom bosanskohercegovačkom. Naravno, ključno mjesto eskalacije krize je Narodna skupština RS, koliko god to izgledalo.. to je dramatično opasno. Šta su motivi Milorada Dodika? Kako je krenuo ovaj proces Tužilaštva BiH tako se za januar najavljuje izlazak iz pravnog sistema BiH formiranjem sopstvenog VSTV i može se izvući zaključak da je jedan od motiva za prenos nadležnosti izbjegavanje mogućih pravosudnih sankcija, obzirom da se posljednjih mjeseci izgubila kontrola nad pravosuđem“, kaže Papić na početku intervjua za BUKU.

On navodi da bi drugi motiv mogao biti da se napumpavanjem tenzija i u tom kontekstu nacionalizma dobije nešto na izborima. 

„Međutim, sve zajedno je to veoma loše i vodi pravnoj disoluciji. Kad bi se usvojili ovi prijedlozi o vraćanju nadležnosti je pravna disolucija i pretposljednji korak ka secesiji BiH. To je ona čuvena rečenica slobodna Republika Srpska u okviru BiH“, kaže Papić i dodaje da ni kritika ovog procesa nije najpametnija. 

„Ona se reducira na rušenje ustavno-pravnog procesa, što je tačno. Mada se bojim da će sudski proces, ako ga i bude, biti farsa. Izostaje ono što je ključno. Prenos nadležnosti imao bi katastrofalne ekonomsko-socijalne efekte po građene, prije svega one u Republici Srpskoj, da pojednostavim po Srbe. Siromašenje, zatvaranje, izolacija, dramatičan pad standarda uz gubitak poslova... Kritika treba biti fokusirana na građane RS koje će ovo uništiti...“

Sa druge strane, on u to pogoršavanje situacije ubraja i reakcije iz FBiH.

„Ako se reakcije svedu na to da intervenišu stranci sankcijama i smjenom Dodika, pa dovođenje NATO trupa na Drinu, u Brčko, Istočno Sarajevo. Ako 26 godina poslije mira jedino rješenje za očuvanje BiH tzv. bosanski patrioti vide u vojnoj intervenciji NATO pakta i visokog predstavnika onda se postavljaju ozbiljnija pitanja.

Na stranu to da niko u demokratskom, građanskom dijelu društva nije reagovao na javno objavljene izjave Šemsudina Mehmedovića (SDA) da su Srbi genocidaši, a Hrvati UZP-ovci. Niko, ama baš niko ni od političara socijaldemokratske, liberalno demokratske orjenatacije ne raguje. Zato se reaguje na svaku zapetu Milanovića ili Orbana, ali zašto ne na ovo. Šta hoću da kažem. Jednako tako i opozicija u RS stoji na istim pozicijama kao vlast. Jesmo za prenos nadležnosti, ali im se metiod ne sviđa. Jedini zaključak je da su odustali od glasanja ne bi li pojačali krizu pa smjenili vlast u RS. Ni vlast ni opozicija ni jednu kritiku ne govori prema velikosrpskom nacionalizmu.“

I posljednja stvar u svemu ovome, Srbiji ovo definitivno ne odgovara, jer, kako kaže Papić, već imamo javne kritike na Vučićevim medijima, koji i sam kaže da mu najmanje odgovara nestabilnost na Balkanu. 

Kako navodi sagovornik Buke, suština problema je u tome da odavno u BiH postoji sudar dva koncepta.

„Jedan je puzuću unitarizam i sa druge strane separatizam koji je došao do svojih ekstremnih formi. Bojim se da ćemo se sad vratiti unazad pa da će doći do radikalizacije unitarizma. Reakcija na ovu katastrofalnu grešku Dodika po sve narode da sve ovo što se moglo rješiti neće se riješiti već se se samo situacija pogoršati, posebno po RS“, kaže Papić.

On objašnjava da Dodik u cijelom ovom procesu ne razmišlja dalje od 48 sati i da se, kako kaže, „zapleo ko pile u kučine“ sa cijelom ovom akcijom koju je pokrenuo. 

Papić ima i zanimljivo rješenje za izmjene Krivičnog zakona koje bi dovele do prestanka važenja Inckovog zakona. Kako predlaže, da se podnese amandaman koji bi ostavio ovaj tekst u zakonu koji je unio OHR i dodalo se drugi član: „krivično će se odgovarati ako se Republika Srpska bude nazivala genocidnom tvorevinom i po tom osnovu se tražilo njeno ukidadnje.“

On kaže da bi to bila dobra osnova za rješavanje problema izbalansiranim pristupom. 

„Tačno je, bio je genocid u Srebrenici. Ali je isto tako svi u vrhu vlasti u Republici Srpskoj na čelu sa Dodikom prihvatali da je bio genocid u Srebrenici. Kad je počela obratna priča? Poslije 2008. i presude suda kad je u FBiH počela priča da je RS genocidna tvorevina i da je treba ukinuti. To tad počinje političko pitanje i negiranje genocida za mnoge postaje odbrana Republike Srpske, dok sa druge strane da je to genocidana tvorevina i da je treba ukinuti. Zdravog razuma je sve manje."

(Buka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...