NAPETO NA SASTANKU RUSKOG I AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Putin poručio Bidenu da bi nametanje sankcija bila ogromna greška....

Za Moskvu je važno naglasiti da je Biden istaknuo 'posebnu odgovornost Rusije i SAD-a za osiguranje stabilnosti u Evropi i svijetu u cjelini' te da Washington nema namjeru razmještati ofenzivno oružje na teritoriju Ukrajine. Nove bi sankcije vodile potpunom prekidu rusko-američkih odnosa.

  • Svijet

  • 31. Dec. 2021  31. Dec. 2021

  • 0

Telefonski razgovor američkog i ruskog predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina završen je, potvrdio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Trajao je nešto manje od sat vremena, 50-ak minuta. Razgovor je održan na zahtjev ruskog predsjednika.

Biden se u razgovor s Putinom uključio iz svoje kuće u Wilmingtonu, savezna država Delaware.

Završen je oko 22.30 po hrvatskom vremenu, a ni nakon sat vremena nakon završetka niti jedna strana nije objavila ni slova o sadržaju razgovora. Nakon oko sat vremena oglasio se Sputnik, megafon Kremlja.

Putin je, prenosi ruska agencija, upozorio Bidena da bi bilo kakve sankcije Zapada dovele do dodatnog zaoštravanja odnosa s Rusijom. I da Moskva traži 'pravno obvezujuće' sporazume o sigurnosnim jamstvima. RT, još jedan megafon na platnom spisku ruskih vlasti, objavio je da je 'Kremlj zadovoljan' razgovorima tokom kojih je upozorio da bi sankcije bile 'kolosalna' pogreška.

Juri Ušakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku, za RT je izjavio: "Biden je jasno rekao da SAD na kani razmještati ofenzivno oružje u Ukrajini". Što je, dodao je savjetnik, jedan od ciljeva koji Moskva želi ostvariti prijedlozima za sigurnosna jamstva SAD-u i NATO-u.

Konačno je stiglo saopćenje Bijele kuće nešto prije ponoći u obliku izjave glasnogovornice Jen Psaki:

"Predsjednik Biden razgovarao je s predsjednikom Putinom i pozvao Rusiju na deeskalaciju napetosti s Ukrajinom. Jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija produži napade na Ukrajinu. Predsjednik Biden je također izrazio potporu diplomatiji, koja počinje početkom sljedeće godine bilateralnim dijalogom o strateškoj stabilnosti, u NATO-u kroz Vijeće NATO-Rusija i u Organizaciji za evropsku sigurnost i suradnju (OESS). Predsjednik Biden je ponovio da se suštinski napredak u tim dijalozima može dogoditi samo u okruženju deeskalacije, a ne eskalacije."

Zatim je stiglo i saopćenje Kremlja, opsežnije od američkog. "Ured ruskog predsjednika izvještava da je glavna tema razgovora bila provedba dogovora postignutog tokom videokonferencije 7. decembra o pokretanju pregovora za davanje pravnih jamstava koja bi garantirala sigurnost Rusije. Vladimir Putin je detaljno objasnio principijelni pristup na kojima se temelje ruski nacrti Ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država i Sporazuma Ruske Federacije s državama članicama Sjevernoatlantskog saveza. Naglašeno je da bi rezultat zajedničkog rada trebala biti čvrsta pravna jamstva koja isključuju napredovanje NATO-a prema istoku i raspoređivanje prijetećih oružanih sistema u neposrednoj blizini ruskih granica. Naglašeno je da se sigurnost svake zemlje može osigurati samo na temelju striktnog poštivanja načela nedjeljivosti sigurnosti." Zatim se ističe da su se predsjednici dogovorili da će tok razgovora na pregovaračkim kolosijecima držati pod ličnom kontrolom, a posebno u bilateralnom formatu s ciljem što skorijeg postizanja konkretnih rezultata.

Za Moskvu je važno naglasiti da je Biden istaknuo 'posebnu odgovornost Rusije i SAD-a za osiguranje stabilnosti u Evropi i svijetu u cjelini' te da Washington nema namjeru razmještati ofenzivno oružje na teritoriju Ukrajine. Nove bi sankcije vodile potpunom prekidu rusko-američkih odnosa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...