APOKALIPSA UŽIVO: Vatra guta sve pred sobom, u požarima u blizini Denvera uništene stotine kuća...

U odvojenom saopštenju, kancelarija Nacionalne meteorološke službe u Boulderu je pozvala sve građane Superiora da se odmah evakuiraju.

  • Svijet

  • 31. Dec. 2021  

  • 1

Žestoki požari postaknuti snažnim vjetrom u dva grada istočno od američkih jStenovitih planina u blizini Denvera, uništili su više stotina kuća, prouzrokovali povrede kod brojnih ljudi i podstakli evakuaciju više desetaka hiljada stanovnika, saopštile su lokalne vlasti.

Vjeruje se da je požar, koji se brzo proširio prerijskom travom, izazvala varnica sa dalekovoda i transformatora koji su se prevrnuli usljed jakih vjetrova, rekao je šerif okruga Boulder Joe Pelle, piše Reuters, prenosi Tanjug.

 

Naredbe za evakuaciju su prvo izdate za sve stanovnike grada Superior u Koloradu, sa populacijom od oko 13.000, a ubrzo i za susjednu opštinu Louisville, u kojoj živi više od 18.000 stanovnika, saopštila je kancelarija za vanredne situacije okruga Boulder na Twitteru.

Vatrogasci ‘trčali ispred požara’

U odvojenom saopštenju, kancelarija Nacionalne meteorološke službe u Boulderu je pozvala sve građane Superiora da se odmah evakuišu.

Za samo nekoliko sati, požar je zahvatio oko 647,5 hektara i uništio više od 500 domova, izjavio je Pelle na konferenciji za novinare.

Olujni vjetar je, prema njegovim riječima, onemogućio da se zaustavi brzo napredovanje vatre, zbog čega su vatrogasci i osoblje hitne pomoći “u suštini trčali ispred požara u nastojanju da samo sklone ljude s puta. To je sve što možete da uradite”.

Šerif je rekao da nema izvještaja o nestalim ljudima i prijavljenih mrtvih osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...