PARLAMENT BiH DO IZBORA NIŠTA OZBILJNO NEĆE RADITI; MEKTIĆ TVRDI: “Ne vidim da se išta može promijeniti nabolje, osim...”

Mislim da će se antiustavna i protivposlovnička blokada rada Predstavničkog doma PSBiH, koja je postala dio izborne kampanje, nastaviti i u 2022, kaže Zvizdić.

  • Politika

  • 03. Jan. 2022  03. Jan. 2022

  • 2

Predstavnički dom PSBiH u godini za nama sastao se samo 11 puta što u punom, što u krnjem sastavu kao posljedica neučestvovanja poslanika stranka iz Republike Srpske u radu institucija BiH. Manje sjednica održao je Dom naroda, koji je u 2021. zasjedao redovno pet puta i dvaput hitno. Uzimajući u obzir ukupnu političku situaciju, s pravom se postavlja pitanje hoće li se nerad nastaviti i u mjesecima pred nama?

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić podsjeća da je rad Parlamenta usko povezan sa radom Vijeća ministara BiH.

PRITISAK OPOZICIJE

"Nažalost, aktuelno Vijeće ministara BiH je neproduktivno, planski i antiustavno blokirano i bez bilo kakvog mjerljivog programa rada ili vidljive namjere da radi na integracijskom, ekonomskom i društvenom napretku BiH", kaže za Oslobođenje Zvizdić.

Podsjeća na činjenicu da je Vijeće ministra BiH za dvije godine rada u parlamentarnu proceduru uputilo samo desetak zakona, i to uglavnom izmjena i dopuna, skoro nijednu cjelodržavnu strategiju, govori o ciljanoj namjeri dijela ministara da zaustave sve razvojne procese i parališu rad državnih institucija.

"Mislim da će se antiustavna i protivposlovnička blokada rada PDPSBiH, koja je postala dio izborne kampanje, nastaviti i u 2022. Ja ću naravno, dok sam predsjedavajući, redovno zakazivati sjednice PD-a koje će što se tiče dnevnog reda biti sadržajne i produktivne onoliko koliko bude aktivno Vijeće ministara BiH i u mjeri u kojoj sjednicama budu prisustvovali svi zastupnici, jer im je to ne samo pravo nego i obaveza", podvlači Zvizdić.

Šef Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović ne vjeruje da će Parlamentarna skupština proraditi u punom kapacitetu do izbora.

"Opozicija je koliko-toliko održavala rad Predstavničkog doma. Skoro svi zakoni i odluke su usvojeni pod pritiskom opozicije u tom domu. Nažalost, kontrolni paket glasova u Domu naroda je od SDA predat SNSD-u i HDZ-u. Mi ćemo, naravno, nastaviti s radom u Predstavničkom domu, ali većina bitnih odluka zahtijeva potvrdu Doma naroda koji je potpuno u rukama SNSD-a i HDZ-a. Samo građani svojim glasovima na izborima u oktobru mogu promijeniti ovu nesposobnu i zlonamjernu vlast, deblokirati državni nivo, prekinuti priče o ratu i dovesti ljude koji su zaista spremni da rade na ubrzanom ispunjavanju uslova kako bi BiH dobila kandidatski status i napokon nepovratno krenula u svoju EU budućnost", kazao je Kojović.

ZAKONI I REFORME

Državni poslanik SDS-a Dragan Mektić ističe da ne vidi potrebu da se sjednice sazivaju ukoliko nema ozbiljnih tačaka dnevnog reda.

Ne vidim da se išta može promijeniti nabolje, osim što može biti još gore, kaže Mektić.

"A ozbiljne tačke dnevnog reda su zakoni i reforme koje trebamo provesti vezano za kandidatski status za EU, a to uopšte nije ni na kakvom ozbiljnom vidiku", rekao je Mektić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...