OSKAROVAC DANIS TANOVIĆ SNIMA NOVI FILM: Novčana sredstva za realizaciju će dobiti od Hrvatske

Film "Prije ljeta" govori o mladoj Zagrepčanki, izvanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza.

  • Kultura

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Prema posljednjim rezultatima konkursa Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Danis Tanović jedan je od onih koji će dobiti finansijsku potporu za snimanje dugometražnog igranog filma, a radi se o iznosu od 4.800.000 kuna odnosno približno 1.250.000 KM.

Film "Prije ljeta" je primarno planiran kao projekt glumice Anje Matković, a nakon prvog razrađivanja scenarija joj se koscenaristički pridružio Nikola Kuprešanin, dok će produkciju raditi Propeler film. 

Anja je s bh. oskarovcem sarađivala na filmu "Deset u pola" u kojem je glumila food blogericu iz Zagreba, a tokom posjete Sarajevo Film Festivalu ovog ljeta otkrila je kako radi na novom projektu te da je u pregovorima s Tanovićem za režiju tog djela.

Film "Prije ljeta" govori o mladoj Zagrepčanki, izvanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza. Morska avantura prerasta u zabranjenu ljubav koja se prelama na čvrstim životnim pozicijama, tragikomičnoj renovaciji kuće i stadu napušenih krava.

Projekt se razvijao kroz sve stepenice HAVC-ove podrške, a iz ove institucije kazali su da "način na koji autori kombiniraju lepršavost i dramu je vrlo primamljiv" što vodi prema filmu kojeg bi i najšira publika u Hrvatskoj i regiji zaista mogla voljeti.

"Iako na prvi pogled sadržaj filma djeluje kao romantična komedija smještena u mediteransku scenografiju, autori se s tim žanrom poigravaju na svjež i ironičan način, a glavna junakinja je pisana znatno dublje nego što bi to sam žanr nalagao", saopštili su.

Kako prenosi Hina iz HAVC-a su istakli kako su Matković i Kuprešanin napisali vrlo zavodljiv scenarij, koji istovremeno pršti humorom i nježnošću, uvjerljivo ukorijenjen u jadransko podneblje u kojem se radnja i zbiva, s likovima od krvi i mesa i sigurno vođenom strukturom, te vjeruju u njegov uspjeh uz redateljsku ruku renomiranog redatelja i iskusnog producenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...