POSLJEDICE MOGU BITI KOBNE: Nova studija o Covidu donijela šokantne rezultate, virus posebno napada jedan organ…

Virus COVID-19 svako napada drugačije, to smo se uvjerili na nizu različitih primjera, isto to vrijedi i za posljedice koje ovaj virus ostavlja.

  • Zdravlje

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 0

Naučnici su složni oko toga da koronavirus utječe na pluća, ali nedavno su otkrili da posljedice mogu biti kobne i za još jedan organ u čovjekovom tijelu.

Trajno oštećenje bubrega

Naučnici iz jedne njemačke klinike i nizozemski stručnjaci sa Univerzitetskog medicinskog centra Radboud otkrili su da virus SARS-CoVa-2 inficira bubrege, što dovodi do trajnih ožiljaka na tkivu, stoji u istraživanju objavljenom u magazinu Cell Stem Cell, prenosi Science Direct. Ovo istraživanje je pokazalo da takva posljedica ozbiljno može zakomplicirati čovjekovo zdravlje, može izazvati trajno oštećenje bubrega.

U ovoj je studiji sudjelovalo 62 ljudi čija su se bubrežna tkiva podvrgnula biopsiji. Nakon toga je utvrđeno da je bubrežno tkivo pacijenata oboljelih od koronavirusa imalo nekoliko ožiljaka na bubrežnom tkivu, što je naučnike dovelo do zaključka da virus nekako dospijeva i do bubrega - zato su napravili još jedno dodatno istraživanje.

Uzgojili su mini bubrege

Naučnici su u laboratoriju uzgojili mini bubrege (nazvali su ih organoidi) i zarazili ih koronavirusom, kako bi vidjeli što se događa u stanicama umjetno uzgojenih bubrega. Naučnici su otkrili da je razlog ožiljaka, koje su uočili kod pacijenata zaraženih koronavirusom, bio upravo sam virus, a ne drugi faktori. Ovo istraživanje je veliki korak naprijed u naučnim krugovima koji rade na tome da što bolje "upoznaju" ovaj opasan virus.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...