PORODICE ŽRTAVA I RANJENI ZGROŽENI: Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu za masakr na tuzlanskoj Kapiji

"Nije bilo dokaza da su i ostali prijavljeni na bilo koji način sudjelovali u tome", rekao je glasnogovornik Boris Grubešić i dodao da je "formiran novi predmet koji obuhvata sva granatiranja Tuzle".

  • Društvo

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji počinjen u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Arif Ahmetašević, otac Edine koja je ubijena na Kapiji 25. maja 1995. godine, kazao je za BIRN BiH da ga odluka o nesprovođenju istrage ne iznenađuje. 

"To je sasvim očekivano jer naši sudovi i tužilaštva ne rade svoj posao. Razvlačenjem istraga kupuju vrijeme, a kad vrijeme prolazi, ostavlja se prostor za manipulaciju. Zašto odmah, zajedno s Novakom Đukićem, nisu optužili sve ove ljude, jer se tačno znalo ko je i na kojoj poziciji bio te noći kad je granata ispaljena na Tuzlu. Ovo je sramotan odnos prema žrtvama",  rekao je Ahmetašević.

Na osnovu krivične prijave i dokumentacije sa uviđaja iz 1995. godine, istragu je 1998. pokrenulo Kantonalno tužilaštvo Tuzla protiv Novaka Đukića, komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), i ostalih nepoznatih počinitelja, a predmet je kasnije dostavljen državnom tužilaštvu.

Odluka o nesprovođenju donijeta je krajem decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH, a obuhvata Vladimira Arsića, komandanta Operativne grupe Doboj VRS-a, načelnike artiljerije i štaba Taktičke grupe Ozren – Boru Maksića i Miroslava Ostojića, potom komandante Druge ozrenske i pješadijske lake brigade – Nedeljka Pejčića i Goluba Panića, te načelnika atriljerije i štaba Druge ozrenske lake pješadijske brigade – Đorđa Petkovića i Duška Popovića, kao i Mladena Mihajlovića, komandanta Prve ozrenske lake brigade.

Tužilaštvo BiH je utvrdilo da su neosnovani navodi iz rješenja o sprovođenju istrage Kantonalnog suda u Tuzli, odnosno prikupljeni dokazi isključuju postojanje osnova sumnje da su prijavljeni na bilo koji način sudjelovali u predmetnim događajima, navodi se u odluci o nesprovođenju istrage Državnog tužilaštva u koju je BIRN BiH imao uvid.

Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da je do sada za zločin na Kapiji pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, po direktnoj krivičnoj odgovornosti, kao osoba koja je naredila granatiranje. Đukić je u međuvremenu otišao u Srbiju, koja zbog njegovog zdavstvenog stanja od 2016. godine nije preuzela presudu i izvršenje.

"Nije bilo dokaza da su i ostali prijavljeni na bilo koji način sudjelovali u tome", rekao je glasnogovornik Boris Grubešić i dodao da je "formiran novi predmet koji obuhvata sva granatiranja Tuzle".

Adnan Mujačić, koji je teško ranjen na tuzlanskoj Kapiji, odluku o nesprovođenju istrage također je ocijenio kao sramotu pravosuđa u BiH i igranje s tragedijom i emocijama žrtava.

"Zamislite ta tužilaštva koja 27 godina vode istragu za nešto što je očito, gdje je ugašen 71 mladi život, i više od 150 ljudi ranjeno. I nakon 27 godina obustave istragu zbog nedostatka dokaza!? Pa da li je moguće da nisu mogli utvrditi da Novak Đukić niti je mogao sam donijeti odluku niti sam ispaliti granatu, niti biti jedini odgovoran", kazao je Mujačić.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu, kako se navodi u odluci o nesprovođenju istrage, saslušalo je 259 svjedoka te prikupilo materijalnu dokumentaciju koja je uključivala foto i videodokumente, crteže s mjesta masakra, zapisnike o uviđaju, spiskove poginulih i ranjenih, borbene izvještaje Prvog majevičkog artiljerijskog puka VRS-a, naredbe za artiljerijsku podršku, izvještaje o pregledu ubijenih, a urađeni su i nalazi i mišljenja vještaka balističara Berka Zečevića, kao i sudskog vještaka medicinske struke Zdenka Cihlarža.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...