GRAĐANI NEW YORKA ORGANIZUJU PROTESTNU ŠETNJU ZA NAŠU ZEMLJU: "NE sadašnjoj toksičnoj politici koja vodi ka rasturanju BiH, senatori će..."

Šehić za "Slobodnu Bosnu" objašnjava da protestna šetnja nema za cilj promociju bilo koje političke opcije niti je ona uperena protiv bilo kojeg naroda, već je želi ukazati bosanskoj dijaspori ali i Amerikancima na vrlo zabrinjavajućih posljednjih šest mjeseci u BiH koji podsjećaju na jesen 1991. u BiH.

  • Politika

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 0

"Udruženje bosansko-američkog prijateljstva (The Bosnian American Community Association - BACA) organizirat će 8. januara protestnu šetnju u New Yorku kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, ali i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama", potvrdio je u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" sekretar BACA-e Sandro Šehić.

Protestna šetnja bit će organizirana u gradu Utica u američkoj saveznoj državi New York, 8. januara od 17 do 18 sati po lokalnom vremenu.

Šehić za "Slobodnu Bosnu" objašnjava da protestna šetnja nema za cilj promociju bilo koje političke opcije niti je ona uperena protiv bilo kojeg naroda, već je želi ukazati bosanskoj dijaspori ali i Amerikancima na vrlo zabrinjavajućih posljednjih šest mjeseci u BiH koji podsjećaju na jesen 1991. u BiH.

"Mi koji smo preživjeli strahote rata u BiH imamo pravo i dužnost da se javno oglasimo i jasno kažemo: 'Nećemo rat i podjele, nećemo podjelu naše zemlje Bosne i Hercegovine, ne želimo podjele među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države", rekao je Šehić.

Prema njegovim riječima, u saveznoj državi New York živi veliki broj građana Bosne i Hercegovine, koji su tu našli utočište tokom i nakon rata u BiH.

"Naša osnovna poruka je 'NE sadašnjoj toksičnoj politici koja se vodi u BiH I koja snažno ide ka rasturanju BiH i još većem produbljivanju etničkih podjela, te koja vodi ka destabilizaciji BiH kao države", rekao je Šehić.

Naš sagovornik podcrtao je da će biti organizirana i peticija i da će potpisi američkih građana biti proslijeđeni senatorima koji predstavljaju državu New York u američkom Senatu.

"Tu prvenstveno mislimo na senatore Chucka Schumera i Kristen Gillibrand kao i političarku Claudiju Tenney, koja zastupa naš distrikt u Donjem domu američkog Kongresa. Očekujemo veliki odziv naših sugrađana, kako iz Utice tako i iz drugih gradova iz centralnog djela države New York gdje postoje naše manje zajednice, kao što su: Binghamton, Syracuse, Albany, Rochester i Buffalo", naveo je Šehić.

Dodaje, da je ovo prvi put da se organizira protestna šetnja za Bosnu i Hercegovinu u Utici.

"Udruženje BACA je relativno mlada organizacija koja se bavi građanskim aktivizmom, premda sama bosanskohercegovačka zajednica ima tradiciju u ovome dijelu SAD-a i države New York još od ranih 1990-ih godina. Protestne šetnje ovakvoga tipa se jos nisu pravile u Utici, mada bilo ih je u drugim dijelovima USA. BACA je organizirala slične skupove kao što je odavanje počasti žrtvama rata u BiH i na edukaciji lokalne američke zajednice o događajima kao što su: Dan bijelih traka i Šetnja za Srebrenicu", spomenuo je Šehić.

Napominje da Amerikanci nisu dovoljno upoznati sa problemima u BiH.

"BiH je veoma malo spominjana u američkim medijima, da ne kažem gotovo nikako. Veliki broj Amerikanaca zna o BiH iz medija iz 1990-ih dok je kod nas još uvijek trajao rat, i to je to. BiH nije 'u žiži' javnosti. To su bili Afganistan i Irak, a danas je to Ukrajina. BiH, kao i Balkan, nisu nešto što američki mediji 'nalaze interesantnim' trenutno. Balkan je veoma mali prostor bez nekih resursa koji moze da privuče svjetsku pažnju trenutno", naveo je Šehić.

Naš sagovornik zaključuje da je to i osnovna poruka protestne šetnje - ukazati američkoj javnosti na probleme u BiH i promijeniti tu sliku o BiH.

K. S.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...