ZBOG OVOG BI MOGLI KRIVIČNO ODGOVARATI: Srpski generali i Okolić na obilježavanju neustavnog dana RS-a

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile danas su pratili i brigadir Milorad Krajšumović, komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

  • Politika

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 17

U prvim redovima, iza ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i ostalih funkcionera entiteta RS i susjedne Srbije, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile upriličen danas u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a pratili su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i sinoć na svečanoj akademiji u dvorani Borik, piše Faktor.ba.

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile danas su pratili i brigadir Milorad Krajšumović, komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

I tako već petu godinu, iako je u Zakonu o odbrani BiH jasno precizirano da se "Oružane snage ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka", te da su "pripadnici Oružanih snaga, uključujući i generale, neutralni u političkim pitanjima", srpski generali Oružanih snaga BiH i nižerangirani oficiri prisustvuju ovom isključivo političkom skupu i neustavnom događaju.

U januaru 2017. godine tadašnja generalica NATO-a u BiH Giselle Wilz upozorila je pismom bivšu ministricu odbrane Marinu Pendeš, da bi učešće bilo kog pripadnika OSBiH u bilo kojem dijelu programa "Dana Republike Srpske" 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani te da bi te osobe podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe kao i da bi se njihovi postupci mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Generalica Wilz skrenula je tada pažnju na član 49. Zakona o odbrani BiH koji glasi:

Od vojnih lica očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se osnovom za smjenu s dužnosti.

I pored upozorenja NATO Štaba, na svečanosti održanoj 9. januara 2017. godine u dvorani Borik učestvovali su svi srpski generali iz OSBiH. U Ministarstvu odbrane BiH vođene su svaki put od tada interne istrage, ali nikada niko nije sankcionisan bilo disciplinski bilo da je smijenjen sa dužnosti.

Kako generali, tako i zamjenik ministra odbrane BiH Okolić rade po svome.

U februaru 2020. godine generalmajor Knežević, drugi čovjek po hijerarhiji u OSBiH a prvi među srpskim oficirima, prisustvovao je političkom skupu koji je u Istočnom Sarajevu održan na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Od 2017. godine pa do danas, jedino što se desilo jeste da su Knežević i ostali spski oficiri napredovali u službi i dobili veće činove.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u novembru 2015. godine neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, za što su imali rok od pola godine. U septembru 2016. godine, Dodik je organizirao i neustavni referendum o Danu RS-a, koji je kao i sva neustavna obilježavanja 9. januara prošao bez bilo kakvih sankcija za organizatore.

Ustavni sud BiH je i u martu 2019. godine donio drugi put odluku da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...