JESU LI AMERIČKE SANKCIJE BLOKIRALE MOSTAR: Naša stranka, SDP, HRS i SDA dolaze, a SNSD i HDZ ne žele na svečanu sjednicu GV

SDP-ov Arman Zalihić potvrdio je da dolazi na sjednicu, na koju dolaze i HRS-ovi vijećnici, izuzevši vijećnicu koja je u samoizolaciji. Od Naše stranke stiže Boška Ćavar, dok Irma Baralija, koja očekuje prinovu neće moći doći. 

  • Politika

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 2

Na sutrašnju svečanu sjednicu GV Mostara koju je sazvao sam Salem Marić, tj. mostarska SDA povodom dodjele priznanja prvim ljudima Amerike u BiH, stići će i opozicija. 

SDP-ov Arman Zalihić potvrdio je da dolazi na sjednicu, na koju dolaze i HRS-ovi vijećnici, izuzevši vijećnicu koja je u samoizolaciji. Od Naše stranke stiže Boška Ćavar, dok Irma Baralija, koja očekuje prinovu neće moći doći. 

„Ja ću otići da ih pitam šta rade građanima ovom porukom i napustit ću sjednicu“, kazala je Ćavar. 

„HRS će ići na sazvanu svečanu sjednicu dodjele odlikovanja i svoj dolazak smo potvrdili 07.01. 2022.g. Ova sjednica, kao i sve prethodne, sazvana je putem maila od strane tajnika GV sa dnevnim redom sjednice. Nikada u pozivu ne dobijemo informaciju da li je održan kolegij predsjedništva GV, ali je indikativno da nas je pozvao kao i uvijek do sad tajnik GV i svaki put smo išli na sjednicu. Mislim da je ovo sukob na relaciji SDA-HDZ, a da će na kraju krivac biti dr. Milivojević. Prije 14. sjednice GV na Povjerenstvu za priznanja i odlikovanja, čiji sam član, HDZ je iznio službeni stav o suzdržanosti na ovu dodjelu, pa su na sjednici jednoglasno podržali, vjerojatno iz nekog straha od međunarodne zajednice. Isti uzorak ponašanja vidim i uoči ove svečane sjednice“, kaže HRS-ov Silvio Bubalo.

SNSD-ov Velibor Milivojević, kao i HDZ BiH upozorava na „proceduralne greške“. 

„Gospodin Salem Marić je tek jučer sazvao sastanak rukovodstva GV, odnosno užeg kolegija vezano za svečanu sjednicu, koju je mnogo ranije, svojevoljno i vanposlovnički sazvao za srijedu 12. siječnja. Na toj sjednici, kojoj smo se uredno odazvali kolega Zelenika (HDZ BiH, op. a) i ja podsjetili smo ga i inzistirali na tome da je van poslovnika sazvana sjednica te se ona kao takva mora otkazati, a na svaki daljnji termin i dogovor moramo se vratiti poslovniku. Nismo se mogli dogovoriti, gospodin Marić je u jednom trenutku rekao da je 'mislio da ima našu suglasnost, kada je nema na nju se neće ni osvrtati'. Inzistirao je da se sjednica održi sutra ili u nekom narednom terminu u roku od 15 dana. Mi smo ostali pri svom stavu da ovakav način sazivanja sjednica nije u skladu s poslovnikom“, kazao je Milivojević, piše Hercegovinainfo.

Upitan koliko njegovo stajalište sve ima veze s američkim sankcijama Miloradu Dodiku, Milivojević kaže: 

„Ako govorimo o tome jesu li Sattler i Nelson zaslužili priznanja oni su ih zaslužili, i ja sam sam glasao za to, za sve ono što su oni uradili da bi mi u Mostaru imali izbore. Ja sam prvi glasovao i nisam imao ništa protiv toga ali mislim da način sazivanja sjednica nije u redu“. 

Na ponovljeno pitanje koliko je na situaciju utjecala činjenica da su nakon odluke da se dodjele priznanja stigle sankcije Dodiku Milivojević kaže: „Može se netko osvrtati i na trenutnu političku situaciju, ali zašto da forsiramo ovakve stvari i od nečega što je trebalo biti na opće zadovoljstvo Mostara i svih građana pravimo cirkus“, zaključio je on. 

Upitan kada bi se po njemu sjednica trebala održati Milivojević kaže da za to postoji i uži i širi kolegij GV na kojem se odlučuje o svim temama. 

Američke sankcije su samo naoko nevezane za Mostar, no čini se da su ga politički blokirale. SNSD i HDZ traže proceduralne propuste da ovih dana ne bi dodjeljivale nikakva priznanja, jer su sankcije Dodiku već objavljene, a boji ih se i njihov hercegovački partner, a ni odgovornost Salema Marića i SDA kojoj se posebno žuri dodijeliti priznanja i dodvoriti se Americi u blokadi Mostara nije mala. 

Visoka politika spustila se lagano u gradsku butigu, koja se ovih dana bavi svime, osim onim čime bi trebala – lokalnim – komunalnim problemima. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...