DANSKA STUDIJA POKAZALA: Omikron bolje zaobilazi imunitet nego delta, među vakcinisanima je...

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi se virus mogao lakše prenositi. Na primjer, koliko dugo ostaje lebdjeti u zraku, koliko je sposoban prihvatiti se za stanice te koliko dobro izbjegava imunosni sistem domaćina.

  • Svijet

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

Omikron lakše izbjegava imunitet domaćina nego delta varijanta koronavirusa, što objašnjava i zašto se brže širi, prema danskom istraživanju objavljenom prošle sedmice.

Otkako je omikron otkriven u novembru, naučnici žurno nastoje otkriti uzrokuje li lakše simptome bolesti i zašto se čini zaraznijom od delte.

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi se virus mogao lakše prenositi. Na primjer, koliko dugo ostaje lebdjeti u zraku, koliko je sposoban prihvatiti se za stanice te koliko dobro izbjegava imunosni sistem domaćina.

Istraživanje pod vodstvom naučnika sa Univerziteta u Kopenhagenu, glavne organizacije za statistiku Statistics Denmark i serološkog instituta Statens Serum Institute (SSI) ukazuje na to da je glavni razlog bržeg širenja ove varijante virusa njegova sposobnost izbjegavanja imuniteta dobijenog putem vakcine.

“Naša otkrića potvrđuju da brzo širenje omikrona možemo pripisati sposobnosti zaobilaženja imuniteta, a ne inherentnom povećanju prenosivosti”, tvrde istraživači.

Danski naučnici ranije su zaključili da je među vakcinisanom populacijom omikron između 2,7 i 3,7 puta zarazniji od delte.

Istraživanjem je također otkriveno da je, neovisno o kojoj se varijanti virusa radi, manja vjerovatnost da će oni vakcinisani trećom dozom prenijeti virus nego nevakcinisani.

Iako je lakše prenosiv, omikron izaziva blaži oblik bolesti, izjavila je za medije Tyra Grove Krause, tehnička direktorica SSI-a, piše Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...