"TUGA, NEVJERICA, OGORČENJE...": Poglavar SPC Porfirije osudio vrijeđanje Bošnjaka u Priboju

Poruke mržnje prema Bošnjacima uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju pjevali u slavu genocida u Srebrenici.

  • Društvo

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 1

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je 12. januara da je sa "tugom, nevjericom i ogorčenjem" pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vjere upućivali sugrađanima islamske vjeroispovijesti.

"Uveravam našu braću muslimane da najoštrije osuđujemo ovakve postupke", naveo je Porfirije, a saopćila Informativna služba SPC-a.

U prvim danima 2022. godine u Priboju, gradiću na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, dogodilo se više incidenata u kojima su vrijeđani Bošnjaci.

Poruke mržnje prema Bošnjacima uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju pjevali u slavu genocida u Srebrenici.

Poglavar SPC-a je ocijenio da je posebno razočaravajuće što su uvrede upućivali oni koji takve postupke trebaju sprečavati, ali i mladi ljudi koji "u najljepšim godinama života Božić - najradosniji praznik mira, solidarnosti i ljubavi dočekuju vrijeđajući i prijeteći svojim sugrađanima, svojim najbližim komšijama".

Na Božić u Priboju, uz bakljadu na gradskim ulicama tokom noći 7. januara, grupa mladića pozivala je na "pucanje u džamije", a u gradu su osvanula dva grafita podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici.

Više pripadnika policije je nekoliko dana ranije slavilo uz šovinističku pjesmu koja poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, silovanje i ubijanje Bošnjaka.

"Kao neko ko je uvek živeo u nacionalno ili verski mešovitoj sredini, ukazujem da je veoma važno da sveštenici u obraćanju vernicima u hramu, ali i ličnim primerom svedoče da su svaki čovek i svaka žena, bez obzira na veru i naciju, naš bogoliki brat i sestra", naveo je poglavar SPC-a.

On je dodao da je za pravoslavne hrišćane samo to ispravan stav.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...