CNN PROVALIO PUTINOV PLAN: Američka tv mreža tvrdi da Rusi planiraju ovu provokaciju kako bi napali Ukrajinu!

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje akata sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga.

  • Svijet

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 2

SAD imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija predložila grupu operativaca da sprovedu operaciju pod lažnom zastavom u istočnoj Ukrajini u pokušaju da stvori izgovor za invaziju, rekao je američki zvaničnik za CNN u petak.

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje akata sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga.

Ova tvrdnja odražava izjavu koju je u petak objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, u kojoj se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije protiv ruskih snaga u pokušaju da podmetnu Ukrajinu. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven nagovijestio je obavještajne podatke tokom brifinga sa novinarima u četvrtak.

„Naša obavještajna zajednica je razvila informacije, koje su sada umanjene, da Rusija postavlja temelje da ima mogućnost da izmisli izgovor za invaziju“, rekao je Saliven u četvrtak. „Vidjeli smo ovaj priručnik 2014. Oni ponovo pripremaju ovaj priručnik i mi ćemo imati, administracija će imati više detalja o onome što vidimo kao potencijalno postavljanje izgovora da podijelimo sa novinarima u naredna 24 sata. ."

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u petak da „vojne jedinice zemlje agresora i njeni sateliti dobijaju naređenja da se pripreme za takve provokacije“.

Taj zaključak američkih obavještajnih službi dolazi nakon jednonedjeljnih diplomatskih sastanaka između ruskih i zapadnih zvaničnika o ruskom gomilanju desetina hiljada vojnika duž ukrajinske granice. Ali razgovori nisu uspjeli da postignu bilo kakav napredak, jer se Rusija neće obavezati na deeskalaciju, a američki i NATO zvaničnici su rekli da zahtjevi Moskve -- uključujući da NATO nikada ne primi Ukrajinu u alijansu -- nisu bili početni. Američki zvaničnik je rekao da Bajdenova administracija vjeruje da bi Rusija mogla da se sprema za invaziju na Ukrajinu „koja bi mogla da dovede do rasprostranjenog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ukoliko diplomatija ne ispuni svoje ciljeve“.

„Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekoliko nedjelja prije vojne invazije, koja bi mogla da počne između sredine januara i sredine februara“, rekao je zvaničnik. „Ovu knjigu smo vidjeli 2014. sa Krimom.

SAD su takođe vidjele kako ruski akteri uticaja počinju da privlače rusku publiku za intervenciju, rekao je zvaničnik, uključujući i naglašavanje narativa o pogoršanju ljudskih prava u Ukrajini i povećanju borbenosti ukrajinskih lidera.

„Tokom decembra, sadržaj na ruskom jeziku na društvenim mrežama koji pokriva sva tri ova narativa porastao je u prosjeku na skoro 3.500 postova dnevno, što je povećanje od 200 odsto u odnosu na dnevni prosjek u novembru“, primjetio je zvaničnik.

Zvaničnici SAD, NATO-a i Evrope održali su ove nedjelje važne sastanke sa ruskim zvaničnicima. Na kraju tri sastanka u četvrtak, obje strane su imale pesimističan stav. Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova je sugerisao da su razgovori došli u „ćorsokak“ i da ne vidi razlog za njihovo nastavak, dok je visoki američki zvaničnik upozorio da „ratni bubanj zvuči glasno“ poslije diplomatskih sjednica.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da Rusija vjeruje da će NATO pojačati svoje aktivnosti duž granice sa Ukrajinom ako Moskva ne posluša zahtjeve Zapada.

„Dok su naši predlozi usmjereni na smanjenje vojne konfrontacije, deeskalaciju ukupne situacije u Evropi, na Zapadu se dešava upravo suprotno. Članice NATO-a jačaju svoju snagu i avijaciju. Na teritorijama koje su direktno u blizini Ukrajine, na Crnom moru, razmjere vježbi su se u posljednje vrijeme višestruko povećale“, rekao je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...