"ŠUME RS NEMAJU...": Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odgovorili zastupniku SDS-a

Shodno tome, iz Ministarstva su naveli da su svjesni da je stanje poslovanja JPŠ “Šume Republike Srpske” daleko od zadovoljavajućeg, ali da nije ni onakvo kakvim ga prikazuje Stanić.

  • Politika

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 2

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odgovorilo je Miladinu Staniću, zastupniku SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se događaju pljačkanja javnih preduzeća u RS i da je, između ostalog, u preduzeću Šume RS napravljena šteta od tri milijarde KM u posljednjih 15 godina.

Shodno tome, iz Ministarstva su naveli da su svjesni da je stanje poslovanja JPŠ “Šume Republike Srpske” daleko od zadovoljavajućeg, ali da nije ni onakvo kakvim ga prikazuje Stanić.

“Ministarstvo pruža punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tužilaštvu Republike Srpske u aktivnostima utvrđivanja nepravilnosti u pojedinim šumskim gazdinstvima. Ovo ministarstvo je uključeno i u zajedničke akcije sprečavanja krađe šume sa MUP-om Republike Srpske, Inspektoratom i JPŠ ‘Šume RS’, što je rezultiralo smanjenjem krađe šuma u 2021. godini u odnosu na prethodne godine”, naveli su.

Dalje su se osvrnuli na Stanićeve tvrdnje da su cijene šumskih drvnih sortimenata u RS najniže u regionu.

“Ističemo da su vršene analize cjenovnika šumskih sortimenata u regionu i cjenovnik „Šuma Srpske“ je približno jednak kao i u okruženju. Međutim, u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača, politikom Vlade Republike Srpske JPŠ “Šume RS“ nije omogućeno da prodaju drvne sortimente javnim nadmetanjem (licitacijom), jer bi na taj način došlo do odliva sirovine van Republike Srpske i to je upravo zaštitna mjera kojom se štite domaći drvoprerađivači. Rezultat takve politike je konstantno povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene u proizvodima od drveta koji rastu sa 400 miliona KM na preko 700 miliona koliko je očekivano po završnom obračunu za 2021. godinu. Tvrdnje o navodnim štetama od tri milijare KM koje su nanesene u prethodnih 15 godina smatramo paušalnim i neutemeljenim, jer postoje egzaktni podaci o štetama, koje se na godišnjem nivou, u prosjeku, kreću oko 2,2 miliona KM”, poručili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, Stanić je danas, između ostalog, rekao i to da pod hitno treba tražiti ostavku aktuelnog direktora “Šuma RS” jer drži cijene drvnih sortimenata koje su daleko manje od cijena u regiji i Evropi, navodi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...