MILADIN STANIĆ TRAŽI PLAVI DIZEL: "Ne oru poljoprivrednici autoputeve, već njive"

Kaže da je jučerašnji prijedlog Ministarstva poljoprivrede da se agrarni budžet poveća za deset miliona KM nedovoljan da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji.

  • Ekonomija

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 0

"Akcizna koalicija treba da skine akcize na gorivo koje se troši u poljoprivrednoj proizvodnji. Ne oru naši poljoprivrednici autoputeve i ceste, već njive", istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kaže da je jučerašnji prijedlog Ministarstva poljoprivrede da se agrarni budžet poveća za deset miliona KM nedovoljan da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji.

"Argarni budžet mora biti šest odsto izvornih prihoda što iznosi 240 miliona KM kao što to predviđa zakon. Sa trenutnih 90 miliona KM koliko iznosi agrarni budžet nakon jučerašnje najave o dodatnih deset miliona KM neće se riješiti probleme poljoprivrednih proizvođača", saopćio je Stanić.

On kaže da danas imamo situaciju u kojoj uvozi ko šta hoće i kako hoće, od mesa i prehrambenih namirnica.

"Da bi se zaštitila domaća proizvodnja potrebno je uvesti podsticaje koji su harmanizovani sa zemljama u okruženju. I Hrvatska i Srbija su uvele neuporedivo ozbiljnije mjere podrške svoga seljaka, a ovo što je predložilo naše resorno ministarstvo nije dovoljno", istakao je predsjednik Kluba poslanika SDS-a.

Prema njegovim riječima, dodatnih deset miliona KM ne rješava pitanje proljetne sjetve niti je 300 KM po hektaru dovoljno za proizvodnju pšenice. 

"Ključni proizvod za poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske su kukuruz i soja što govori da Ministarstvo poljoprivrede ima potpuno pogrešnu strategiju. U Republici Srpskoj se troši minimalno 70 tona đubriva za proljetnu sjetvu što trenutno predstavlja trošak od 100 miliona KM a ministarstvo ne daje nikakav podsticaj za đubrivo", naglasio je Stanić.

On je poručio da poljoprivredi treba podrška iz više razloga, strateških za opstanak Republike Srpske.

"Najprije, pomoć poljoprivredi je neophodna kako bi nadomjestili uvoz poljoprivrednih proizvoda iz susjednih zemalja. Drugi razlog je kako bi nam stanovništvo na selu opstalo, a treća je natalitat kako bi se povećao broj stanovnika", zaključio je Stanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...