NOĆNA MORA SVIH VOZAČA: Šta učiniti ukoliko lampica motora ostane uključena nakon pokretanja vozila...

Tokom rada sistemi motora provode testove i ako povratne vrijednosti nisu uredne to je razlog za alarm.

  • Auto

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 0

Kad uključujete automobil, s kontaktom će se upaliti sve lampice i potom ugasiti. Provjerite je li ova lampica jedna od njih. Ako nije, a upravo se spremate kupiti polovni automobil to bi mogao biti pokazatelj da je neko manipulirao tom funkcijom ili je ugasio – što može sugerirati nečista posla prodavača vozila.

Što ako vam se ova lampica upali u vožnji ili prilikom pokretanja automobila? Ona je spojena na kontrolnu jedinicu motora i to znači da je neki od dijagnostičkih senzora detektirao neki problem. Tokom rada sistemi motora provode testove i ako povratne vrijednosti nisu uredne to je razlog za alarm. Probajte isključiti pa uključiti automobil – lampica će se nerijetko ugasiti pa možete nastaviti putovanje. No ako ostane uključena trebalo bi potražiti servis.

Kontrolna jedinica motora nadzire rad ključnih sistea, omjera goriva i zraka, vrijeme paljenja smjese u cilindrima…

U servisu će se spojiti na dijagnostičku utičnicu (OBD) vašeg automobila i provjeriti parametre. Mogući su razni problemi, od onih beznačajnih do kvarova na senzorima, EGR ventilima, sistemima ubrizgavanja…

Kad vam poprave kvar, resetirat će i kontrolu jedinicu motora kako bi se ugasila lampica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...