ODLAZAK VELIKANA: U 86. godini preminuo maestro Nikša Bareza...

Sa kompozitorima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem produbljivao je studij moderne muzike.

  • Kultura

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 0

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza. Više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim evropskim opernim kućama i koncertnim dvoranama. 

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih Sachsa, Karajana, Matačića. Sa kompozitorima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem produbljivao je studij moderne muzike.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redovni gost evropskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao, savremenoj glazbi, ali i hrvatskoj muzičkoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovinom oktobra prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...