RUSIJA GOMILA VOJSKU I ŠALJE LISTU ZAHTJEVA: SAD ima odgovor, a on je...

Blinken se u srijedu očekuje u Ukrajini, a prije susreta s Lavrovom održat će razgovore i Berlinu, navodi "Kommersant". Lavrov je danas rekao da od SAD-a očekuje "konkretne" odgovore na zahtjeve koji su im postavljeni na prošlotjednim pregovorima o ukrajinskoj krizi.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 0

Ruski list "Kommersant" u utorak je izvijestio da je će šefovi diplomatija Rusije i Sjedinjenih Država, Sergej Lavrov i Antony Blinken, u petak u Ženevi razgovarati o sigurnosnim jamstvima koje Moskva traži od Zapada. Prema Kommersantu, dvojica diplomata su susret dogovorili u utorak u telefonskom razgovoru, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da postoji mogućnost i daljnjih kontakata.

Blinken se u srijedu očekuje u Ukrajini, a prije susreta s Lavrovom održat će razgovore i Berlinu, navodi Kommersant. Lavrov je danas rekao da od SAD-a očekuje "konkretne" odgovore na zahtjeve koji su im postavljeni na prošlotjednim pregovorima o ukrajinskoj krizi.

U telefonskom razgovoru s Blinkenom Lavrov je zatražio "konkretne opaske, članak po članak" i "što je prije moguće" o dva nacrta prijedloga koje je iznijela Moskva, s naglaskom da se NATO ne širi. Zapadne prijestolnice zabrinute su zbog ruskog grupiranja vojske na ukrajinskoj granici, strahujući od potencijalne ruske invazije na istok te države, a mediji navode različite brojeve ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, no oni su uvijek veći od 100.000.

Rusija opetovano negira ratničke namjere, ali je poduzela mjere za svoju sigurnost. Osim što traži da se NATO više ne širi, posebice na Ukrajinu i Gruziju, Moskva traži da se Amerikanci i njihovi saveznici suzdrže od vojnih manevara i raspoređivanju vojnih snaga u istočnoj Europi.

Zapad zahtjeve ocjenjuje neprihvatljivim.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da će Savez uskoro poslati svoje pismene prijedloge Rusiji kao odgovor na zahtjeve Moskve za sigurnosnim jamstvima te da će iznijeti svoje prijedloge o organiziranju ozbiljnih razgovora o kontroli naoružanja. "Uskoro ćemo prenijeti naše pisane prijedloge Rusiji", rekao je Jens Stoltenberg,

NATO će u svojim prijedlozima izraziti spremnost da se ozbiljno angažira u pregovorima o kontroli naoružanja i mjerama neophodnim da bi se postigla veća transparentnost o vojnim aktivnostima i razmještanju raketa, prenio je Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...