AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR ZAPRIJETIO: "Ako se bilo koje ruske vojne snage pomaknu preko..."

Šef američke diplomatije Blinken je rekao da SAD i njegovi evropski saveznici žele diplomatsko rješenje krize, ali da su spremni odgovoriti i na svaku vojnu agresiju.

  • Svijet

  • 20. Jan. 2022  20. Jan. 2022

  • 2

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken upozorio je Rusiju da bi skupo platila u slučaju da pokrene vojnu agresiju na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Blinken je rekao da SAD i njegovi evropski i drugi saveznici žele diplomatsko rješenje krize, ali da su također spremni odgovoriti i na svaku vojnu agresiju.

“Ako se bilo koje ruske vojne snage pomaknu preko ukrajinske granice i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, to će naići na brz, ozbiljan, ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Berlinu.

Blinken se u Berlinu sastao sa svojim njemačkim, francuskim i britanskim kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima i uspostavili jedinstveni pristup Rusiji usred sve većeg straha da bi ruski napad na Ukrajinu mogao biti neizbježan.

“SAD i njegovi saveznici preferiraju diplomatski put za rješavanje napetosti, ali sada je na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da odluči“,  poručio je Blinken.

On je također kazao da će zastupati zajednički stav američkih i europskih saveznika za pronalaženje diplomatskog puta za deeskalaciju i na skorom sastanku s ruskim kolegom Sergeyem Lavrovom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...