NAKON SASTANKA SA LAVROVOM, BLINKEN ZAPRIJETIO: "Ako bilo koje od ruskih snaga pređu ukrajinsku granicu..."

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se danas sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2022  21. Jan. 2022

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken je, govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, poručio kako je cilj Sjedinjenih Američkih Država smanjiti napetost u Ukrajini.

"Rusija ispred sebe ima dva puta, može birati put diplomatije ili može odabrati sukob", podvukao je Blinken.

Šef State Departmenta rekao je da će pozicija SAD-a i njihovih saveznika u Evropi biti u korist suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, te dodao:

"Naš je cilj utvrditi hoće li Rusija poduzeti diplomatske ili druge potrebne korake za deeskalaciju napetosti u Ukrajini, želimo naša neslaganja riješiti putem dijaloga."

Podsjetio je da su se u Ženevi sastali američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao i da su u više navrata razgovarali putem video konferencije.

"Ako dođemo do zaključka i ruska strana odluči da je najbolji način za rješavanje problema nastavak pregovora, apsolutno smo spremni za nastavak razgovora", naveo je Blinken", te dodao: "Spremni smo odgovoriti na zabrinutost Rusije, ali isto tako želimo da Rusija razumije našu zabrinutost."

Blinken je tokom obraćanja u više navrata ponovio da će u slučaju ruske invazije na Ukrajinu oštro reagovati zajedno sa saveznicima.

"Ako bilo koje od ruskih snaga pređu ukrajinsku granicu, to je invazija. Zajedno s našim saveznicima odgovorit ćemo brzo, snažno i zajednički", zaključio je Blinken.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov također se obratio na konferenciji za novinare nakon sastanka čija je glavna tema bila ukrajinska kriza.

Rekao je da je sastanak s Blinkenom bio "koristan" i "otvoren", dodajući da će Sjedinjene Države sljedeće sedmice dati pisani odgovor o sigurnosnim garancijama.

"Blinken mi je više puta rekao da je zadovoljan sastankom i da će im sastanak pomoći da iduće sedmice daju pisani odgovor o sigurnosnim garancijama", rekao je Lavrov te potvrdio da će se ponovno sastati s Blinkenom nakon odgovora na njihovu ponudu iz SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...