HITNO, U SARAJEVU: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na dnevnom redu...

Najvažniji finansijski akt Federacije BiH ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre većinom glasova oba doma.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2022  

  • 1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana u ponedjeljak i utorak, a jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Budžet je predložen po hitnom postupku te najavljen i kao tačka dnevnog reda za sjednicu Doma naroda sazvanu za čatvrtak.

Najvažniji finansijski akt Federacije BiH ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre većinom glasova oba doma.

Predložila ga je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno više za 53,8 miliona KM.

Strukturu karakteriše rast poreznih prihoda, posebno iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i od indirektnih poreza.

Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava. Povoljne i optimistične revidirane projekcije prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju potrebe za zaduživanjem te manjim iznosom planiranih primitaka u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, navela je među brojnim drugim pokazateljima Federalna vlada u obrazloženju predloženog budžeta.

Objašnjavajući potrebu za hitnom procedurom, navela je da je u svrhu sprečavanja širenja COVID-19, u prethodnom periodu uvedeno niz mjera i aktivnosti koje su imale pozitivne efekte u borbi protiv virusa COVID-19, s jedne strane, a s druge strane, značajno su pogoršale privredna kretanja u ekonomiji.

– I dalje postoji velika neizvjesnost usljed zdravstvene krize koja se između ostalog ogleda u efikasnom provođenju vakcinacije stanovništva, kao i uvođenju/popuštanju vladinih mjera; stoga će i oporavak zavisiti od poduzetih mjera za ublažavanje posljedica krize, kao i sposobnosti prilagođavanja ekonomije datoj situaciji, zbog čega je potrebno odrediti prioritete u cilju normalizacije stanja – navela je Vlada FBiH u obrazloženju.

Programi i mjere su prilagođeni građanima, privredi i privrednim subjektima u cilju ublažavanja posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19 te su namijenjeni kao podrška ugroženim sektorima privrede za podizanje stepena konkurentnosti, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora te finansiranje mjera u oblasti tržišta rada za održavanje nivoa zaposlenosti i za nova zapošljavanja.

Budući da se, prema projekcijama međunarodnih finansijskih institucija, najavljuje normalizacija društvenog i ekonomskog života te očekuje suzbijanje pandemije COVID-19, pristupilo se hitnoj izradi budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a sve u svrhu provođenja definisanih programa i mjera namijenjenih za podršku ugroženim sektorima privrede, obrazložila je također Federalna vlada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...