EKONOMSKE "SANKCIJE": Banjalučki Deloitte preselio u Sarajevo, ali nisu jedini

Revizorska i savjetodavna kompanija Deloitte odlučila je ukinuti entitetsku podvojenost u poslovanju te je svoju firmu u Banjoj Luci preselila u Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 2

Ova globalno prisutna kompanija, jedna od četiri vodeće revizorske i konsultantske tvrtke u svijetu, sada u Banjoj Luci ima samo podružnicu, dok u Sarajevu, prema izvodu iz poslovnog registra postoje dvije kompanije - Deloitte d.o.o. Sarajevo i Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo. Banjalučka podružnica dio je kompanije Deloitte Sarajevo.U registru poslovnih subjekata u RS, navodi se da je kompanija "Deloitte" d.o.o. Banja Luka "preseljena sa teritorije Republike Srpske".Krajem maja prošle godine donesena je odluka da se društvo za reviziju i konsalting Deloitte d.o.o. Banja Luka pripoji društvu za poslovno savjetovanje Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.Odluku o pripajanju donijela su krovna društva dva subjekta u BiH - društvo Deloitte d.o.o. Beograd, kao jedini član društva Deloitte Banja Luka i Deloitte Central Europe Holdings Limited sa sjedištem na Kipru kao jedini član društva Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.Osnov za prenos imovine i obaveza sa banjalučkog na sarajevsko društvo, kako je navedeno u obavijesti tim povodom, je bilans stanja i bilans uspjeha sa stanjem na dan 31. 12. 2020. godine, a "pripajanje društva provesti će se prema pripremljenom planu reorganizacije".Deloitte je jedan od od lidera na bh. tržištu gdje su uz domaću kompaniju Establish Sarajevo prisutni i globalni igrači PricewaterCoopers, Ernest&Young i KPMG B-H.Dvojno entitetsko poslovanje ukinuto je i u slučaju operatera upravljanja ambalažnim otpadom EKOPAK-a. 

Društvo EKOPAK RS pripojeno je društvu EKOPAK d.o.o. Sarajevo a banjalučka kompanija je izbrisana iz poslovnog registra.EKOPAK doo Sarajevo, čiji su osnivači Argeta, Bimal, Orbico, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara, Coca-Cola B-H i Violeta, bio je 100-postotni vlasnik društva EKOPAK RS. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...