Društvo
ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI: Ako niste bijeli ili ste musliman, teže dolazite do stana u Njemačkoj
Prije 16 min0
Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se siječe oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritantan.
Gastro
25. Jan. 2022 25. Jan. 2022
0
Luk je jedno od najpopularnijeg povrća.
Rijetka su ta jela u kojima se ne nalazi luk, iako ga možda ne volite, u jelima je neizostavan.
Za mnoge, sjeckanje luka nije tako jednostavno. Sigurno ste primijetili da vas oči peku i počinju da suze. Ovo je uobičajen problem.
Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se isiječe oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.
Ova hemikalija djeluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kada ga isjeckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolaz do odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osjetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne utiče na sve na isti način, prenose Magazin Novosti.
Kako da isjeckamo luk, a da ne pustimo suzu?
Postoji nekoliko savjeta i trikova pomoću kojih možete da spriječite da zaplačete dok siječete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta prije nego što ga isiječete, jer hladnoća sprječava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu, piše Hayat.
Društvo
ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI: Ako niste bijeli ili ste musliman, teže dolazite do stana u Njemačkoj
Prije 16 min0
Evropa
SVIJET VIŠE NIJE ISTI: Danska strahuje od SAD. Prijete nam!
Prije 22 min0
Regija
"ČAČAK, ČAČAK...": Odbornik Ruske stranke fizički napao kolegu iz Dvera - "Šta je, glumiš mangupa?" (VIDEO)
Prije 34 min0
Politika
CRNADAK SE OGLASIO O NEVJEROVATNOM SLUČAJU IZ LAKTAŠA: "Žena "glasala" prije nego što je došla na biračko mjesto, a pazite šta je bilo s njenim mužem i kćerkom..."
Prije 48 min0
Gastro
CIJELI SVIJET JE LUD ZA OVIM REZANCIMA: Proglašeni su jelom godine, a priprema je jednostavna
10. Dec. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite pohovane palačinke s piletinom i oduševite ukućane...
11. Dec. 20250
Gastro
RECEPT STARI UVIJEK PALI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
12. Dec. 20250
Gastro
AL' JEDAN DODATAK MIJENJA SVE: Karamelizirane mrkve će vam postati omiljeni prilog ako ih budete pripremali na ovaj način
12. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.