ZANIMLJIV TRIK: Evo kako isjeckati luk bez plakanja

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se siječe oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritantan.

  • Gastro

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

Luk je jedno od najpopularnijeg povrća.

Rijetka su ta jela u kojima se ne nalazi luk, iako ga možda ne volite, u jelima je neizostavan.

Za mnoge, sjeckanje luka nije tako jednostavno. Sigurno ste primijetili da vas oči peku i počinju da suze. Ovo je uobičajen problem.

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se isiječe oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.

Ova hemikalija djeluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kada ga isjeckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolaz do odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osjetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne utiče na sve na isti način, prenose Magazin Novosti.

Kako da isjeckamo luk, a da ne pustimo suzu?

Postoji nekoliko savjeta i trikova pomoću kojih možete da spriječite da zaplačete dok siječete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta prije nego što ga isiječete, jer hladnoća sprječava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu, piše Hayat.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...