MEĐUNARODNI TUŽILAC PRATI ZVECKANJE ORUŽJEM: Može li se sud u Haagu umiješati u situaciju u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je već mjesecima na naslovnim stranama mnogih svjetskih medija kao država koja se nalazi na ivici rata.

  • Politika

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 1

"Zveckanje oružjem", kako mnogi svjetski mediji i dobar dio međunarodnih zvaničnika već mjesecima opisuje trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini, moglo bi da se sa lokalnog, podigne na međunarodni nivo, ako se pokažu tačnim tvrdnje da se Bosna i Hercegovina zbog prijetnji ratom našla pod lupom stalnog Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Bosna i Hercegovina je već mjesecima na naslovnim stranama mnogih svjetskih medija kao država koja se nalazi na ivici rata.

Inzkova odluka, a potom najava vraćanja ranije prenesenih nadležnosti sa RS na Bosnu i Hercegovinu, bile su dovoljan razlog za uvođenje BiH u za sada najveću političku krizu od rata na ovamo, piše Srpskainfo.

Iako političari iz RS stalno ponavljaju kako nikada ne bi žrtvovali mir, te upozoravaju na prijeteće poruke koje u javnost šalju sarajevski političari, brojni mediji, ali i dobar dio svjetskih zvaničnika upravo srpske zvaničnike označavaju kao prijetnje miru i rušitelje Bosne i Hercegovine.

Prijetnje sankcijama i pozivanje na odgovornost srpskih političara, prevenstveno lidera SNSD, Milorada Dodika, postali su skoro pa svakodnevna vijest u medijima. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv predstavnika vlasti iz Srpske zbog navodnog ugrožavanja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma.

Da bi cijela priča mogla dobiti i međunarodni epilog ovih dana je najavio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane koji tvrdi da je "Međunarodni krivični sud otvorio predmet o BiH i da radi na prevenciji sukoba i evidentiranju svih onih koji svojim djelovanjem potiču mogući oružani sukob u BiH i posljedično nova stradanja".

"MKS je poslao jasno upozorenje svima onima, koji rade na razbijanju BiH, od plasiranja raznih „non-papera“ i poticanja oružanog sukoba, da ih može zadesiti sudbina Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih koji su procesuirani i pravosnažno presuđeni na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY)", naveo je IFIMES u svojoj analizi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...