ŠTA ĆE BITI SA TUŽBOM ZA GENOCID: Na 84 stranice detaljno opisana zlodjela Izraela u Pojasu Gaze, sud počinje raspravu

Saslušani su argumente Južnoafričke Republike u četvrtak, dok je Izrael branio svoje postupke u petak.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2024  

  • 0

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je saopćio da će započeti vijećanje nakon što je zaključio dvodnevnu raspravu o slučaju Južnoafričke Republike koji je optužio Izrael da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi.

- Javne rasprave o zahtjevu za uvođenje privremenih mjera koje je podnijela Južnoafrička Republika u predmetu primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u Pojasu Gaze (Južnoafrička Republika protiv Izraela) završene su danas, navodi se u saopćenju.

Istakli su to da će Sud započeti raspravu.

- Odluka Suda će biti donesena na javnoj sjednici, čiji će datum biti blagovremeno objavljen, dodao je najviši sud Ujedinjenih naroda.

Podsjetimo, Sud u Hagu saslušao je argumente Južnoafričke Republike u četvrtak, dok je Izrael branio svoje postupke u petak, čime je završeno dvodnevno ročište.

Prvog dana ročišta izneseni su zahtjevi za mjerama predostrožnosti za zaustavljanje napada, a na ročištu u petak branila se izraelska delegacija.

Na saslušanju, advokati koji zastupaju južnoafričku stranu optužili su Izrael da su njegove svjesne akcije protiv Palestinaca u Gazi dokazale njegovu genocidnu namjeru.

Pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Tal Becker iznio je uvodne riječi za Izrael. Između ostalog, kazao je kako su izraelske akcije u Gazi čin samoodbrane nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

U tužbi Južnoafričke Republike, pokrenute u decembru, navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine. Sudu je predat dokument od 84 stranice u kojem su detaljno opisana zlodjela za koja se navodi da predstavljaju genocid u Pojasu Gaze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...