PROFESORICA EDINA BEĆIREVIĆ ZA "SB" O MJERAMA ZA IZRAEL: "Odluka suda je razočaravajuća, nisu donijeli naredbu o primirju nego humaniziranju rata"

Komentar na odluku Međunarodnog suda u Haagu dala je profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Edina Bećirević, koja se godinama bavi istraživanjem ratnih zločina i sudske prakse.

  • Vijesti

  • 26. Jan. 2024  26. Jan. 2024

  • 1

Međunarodni sud pravde (ICJ) donio je odluku o hitnim mjerama koje je Južnoafrička Republika zatražila u svojoj tužbi za genocid protiv Izraela.

Sud smatra da Izrael mora u skladu sa svojom obavezom prema Konvenciji UN-a o genocidu, čija je zemlja potpisnica, poduzeti mjere da spriječi ubijanje grupa, nanošenje ozbiljnih povreda i uspostavljanje mjera koje otežavaju živote te koje sprečavaju rađanje. Sud smatra da Izrael mora osigurati da njegove trupe ne čine ova djela.

"Sud smatra da izraelske vojne snage ne čine niti jedno od gore spomenutih djela", navela je sutkinja Donoghue, te da moraju dostaviti sudu izvještaj o svim mjerama koje su sproveli u roku od mjesec dana, a koje će se potom uputiti JAR-u koji će se onda moći ponovo obratiti sudu.

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da poduzme sve što je u njegovoj moći da spriječi genocid  - i to odmah, istakla je sutkinja.

Komentar na odluku Međunarodnog suda u Haagu dala je profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Edina Bećirević, koja se godinama bavi istraživanjem ratnih zločina i sudske prakse.

"Odluka Međunarodnog suda je ipak razočaravajuća jer nije uključila obavezni prekid vatre, što je zahtijevala Južna Afrika. Ono što bi se moglo pročitati iz odluke jeste da je Izraelu naređeno da 'humanizira ratovanje' i počne poštovati međunarodno pravo. S jedne strane, to jeste upozorenje Izraelu da bi možda druga mjera mogla biti oštrija i da svakako slijedi proces u kojem će se utvrđivati da li je Izrael počinio genocid u Gazi. Naime sud u ovom trenutku nije utvrđivao da li je proces genocida u toku ili nije, ali mjere koje su naredili sugeriraju da postoji opasnost od genocida i od Izraela zahtijevaju da spriječe djela genocida u Gazi, što uključuje naravno prestanak namjernog izgladnjivanja civila u Gazi", navela je Bećirević za "SB" te je dodala:

"Ono što je značajno jeste to što je posebna pažnja posvećena izjavama izraelskih zvaničnika koji su davali genocidne izjave i poticali na genocid. Od Izraela se sad očekuje da provede istrage o tome i kazni svako poticanje na genocid. S obzirom na genocidnu retoriku koja preovladava u izraelskim vladajućim krugovima ovaj zahtjev nije realan. Ali to onda otvara put za eventualne procese koji bi se mogli voditi protiv zvaničnika Izraela preko nacionalnih jurisdikcija po uzoru na Pinočea. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir koji je poznat po takvim izjavama, reagirao je odmah nakon presude ismijavajući Međunarodni sud u Haagu", dodala je Bećirević.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...