KOGA INTERESUJE NARODNA METEOROLOGIJA: Nedim Sladić otkrio kada možemo očekivati da će puknuti prvo džemre

Legenda kaže da, kad "pukne" prvo džemre vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 0

Džemre je turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće.

Legenda kaže da, kad "pukne" prvo džemre vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

A bh. meterolog Nedim Sladić otkrio je kada možemo očekivati prvo džemre.

"Koga interesuje narodna meteorologija - zehmerija završava krajem ove sedmice, hamsin počinje početkom nove, a prvo džemre (u zrak) je tu za tri i po sedmice"; napisao je Sladić.

Koga interesuje narodna meteorologija - zehmerija završava krajem ove sedmice, hamsin počinje početkom nove, a prvo džemre (u zrak) je tu za tri i po sedmice.

Objavljuje Nedim SladićSrijeda, 26. siječnja 2022.

Prema vjerovanju, prvo džemre "udari u havu"  (hava - zrak na turskom, op.pr.) 19. februara i tu već počinje otopljenje zraka - tj, nema više velikih minusa, pričaju naše nane, bake i djedovi.

Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se ne može više mrznuti.

Posljednje, treće džemre, u zemlju "puca" 5. marta. Tako da danas, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...