AUTOINDUSTRIJA IMA POBJEDNIKA: Evo kome ide titula za najprodavaniji automobil godine

Dizelaši drže 21,7% tržišta, no prema svemu sudeći, ove će ih godine nadmašiti potpuno električni modeli.

  • Auto

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 0

Prošla godina na automobilskom tržištu ostati će zapamćena kao jedna od najlošijih u historiji.

Prema podacima Jato Dynamicsa, s 11,75 miliona registriranih automobila, Europa se vratila na nivo iz 1985. godine.

Uz aktualnu neizvjesnost s pandemijom koronavirusa, glavni razlog loših rezultata je nedostatak poluvodiča koji je uzrokovao smanjenje proizvodnje, čak i potpuno zatvaranje pojedinih tvornica.

Kao glavni problem označena je Njemačka - lokomotiva europske autoindustrije zabilježila je ogroman pad u usporedbi s 2020. i svoje najgore rezultate od 1985. godine.

Bila je to ujedno i najgora godina za registraciju novih automobila u Austriji od 1984., u Belgiji od 1995. i u Nizozemskoj od 1980. godine.

Prošlogodišnji europski kralj je Golf sa 205.408 novih registracija, a za vrat mu "dahću" Peugeot 208, Renault Clio i Dacia Sandero, trojac kojeg dijeli samo 653 registriranih primjeraka, piše "Jutarnji list".

imageFoto: RONNY HARTMANN/AFP/Profimedia

Najprodavanija marka je Volkswagen, ispred Peugeota, Toyote, BMW-a i Renaulta.

Kupci sve više kupuju čiste električne i plug-in hibridne alternative koji sa 2,25 miliona primjeraka drže 19 posto tržišta. Dizelaši drže 21,7% tržišta, no prema svemu sudeći, ove će ih godine nadmašiti potpuno električni modeli.

NAJPRODAVANIJE MARKE I MODELI

imageFoto: Jato Dynamics

PRODAJA PO ZEMLJAMA

imageFoto: Jato Dynamics

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...