POZNATA BEOGRADSKA GLUMICA O GENOCIDU U SREBRENICI: "Svima se 'fućka' za te ljude, kao i međunarodnoj zajednici"

Govorila je o svojoj karijeri, a samim tim i o filmu “Quo vadis, Aida?” i genocidu u Srebrenici. Navela je kako smatra da zapravo nikoga nije briga za te ljude.

  • Kultura

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 1

Glumica Jasna Đuričić koja je utjelovila Aidu u filmskom ostvarenju o genocidu u Srebrenici, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, gostovala je u podcastu Agelast, koji vodi Galeb Nikačević.

Govorila je o svojoj karijeri, a samim tim i o filmu “Quo vadis, Aida?” i genocidu u Srebrenici. Navela je kako smatra da zapravo nikoga nije briga za te ljude.

Dodala je da se ovo odnosi na sve nas koji živimo na prostoru bivše Jugoslavije.

"Što se Srebrenice tiče, utisak koji sam stekla je da se u principu svima 'fućka' za te ljude, kao i međunarodnoj zajednici. To je bilo tako i tada kada se događalo i sada, gotovo 30 godina nakon toga. Ta karta se izvlači na godišnjicu ili koristi za političke poene i izborne kampanje.

Suštinski, mislim da se to nikog ne tiče. Ti ljudi su propali u crnu rupu, ostavljeni sa svih strana, i tako je i danas, rekla je.

Govorila je i o tome kako je došlo do promjene scenarija za “Quo vadis, Aida?”.

"U prvobitnom scenariju sin je bio glavni lik, jer je nastao prema motivima Hasana Nuhanovića. On je čovjek koji je kao srednjoškolac počeo raditi u bazi UN-a u Potočarima, i to je njegova priča. On je u tom egzodusu izgubio majku, oca i brata. U tvoj prvoj verziji sam također bila majka. Međutim, onda su se Jasmila Žbanić i Hasan Nuhanović razišli zbog nekih stvari. Čovjek je to drugačije zamišljao, a to je film i umjetnička sloboda…", ispričala je.

Film “Quo Vadis, Aida?” je zapravo umjetnički čin, prema njenom mišljenju.

"Onda su se oni odvojili i tako je Jasmila odlučila da centar premjesti na majku. Ispostavilo se da je samim tim scenarij, odnosno čitava priča postala još snažnija", kazala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...