VLADIMIR USORAC POD LUPOM: Od "vozanja u gepeku" do uzorne farme, rekordnog kredita i pljenidbe zbog dugova

Prvo je domaćin tvrdio da se na farmi ne smiju rezati cijevi, koje su pod hipotekom, jer bi se tako njegove krave “uznemirile” i prestale da daju mlijeko.

  • Ekonomija

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 1

Zbog neisplaćenih podsticaja, 2010. je prijetio ministru finansija RS Aleksandru Džombiću da će ga “provozati u gepeku”. Samo godinu kasnije Džombić je, kao premijer Srpske, posjetio njegovo “uzorno imanje”, gde je gradio “najmoderniju farmu na Balkanu”.

Ali, ta farma bi sada mogla otići na doboš, piše Srpskainfo.

U posljednjih nekoliko dana sudski izvršioci su dva puta zakucali na kapiju imanja Vladimira Usorca, zbog duga od 370.000 KM. Oba puta su se vratili – neobavljena posla.

Prvo je domaćin tvrdio da se na farmi ne smiju rezati cijevi, koje su pod hipotekom, jer bi se tako njegove krave “uznemirile” i prestale da daju mlijeko.

Tražio je stručno vještačenje, ali se, za sada, ni jedan veterinar nije pojavio na sudu.

Kada su se izvršioci vratili, Usorac im je rekao da ne mogu ući na imanje, zbog korone, jer su njegova supruga i sin kovid pozitivni.

"Dođite za deset dana i sve će biti u redu", poručio im je Usorac.

Ali iz “Banke Srpske u stečaju”, koja je zapela da naplati ono što im je Usorac dužan, poručuju da ništa nije u redu. I optužuju prvog mljekara Srpske da “namjerno opstruiše izvršenje”, iako već tri godine ne plaća rate za kredit.

Ekipa Srpskainfo je posjetila farmu “Usorac” u selu Šereg Ilova kod Prnjavora, ali smo, kao i sudski izvršioci, zaustavljeni.

"Ne možete ući. Farma je u izolaciji", rekao je Vladimir Usorac.

Ipak, i on i njegov sin nasljednik, Vlastimir, poslovali su na farmi, a kroz podignute zastore se moglo vidjeti da su i krave, hvala na pitanju, dobro i zdravo.

Farma ima 250 goveda, od kojih je 75 muzara, koje dnevno daju 2.000 litara mlijeka. Iako su dva robota za mužu zaplijenjena, jedan je još u pogonu. Sa distance izgleda da sve funkcioniše.

– Mnogi me kritikuju što radim na farmi, iako imam koronu, ali moram. Nema ko drugi – kaže Vladimirov sin Vlastimir, koji je, po očevim tvrdnjama, već nekoliko godina formalni vlasnik farme.

– Vlastimir je prije dva dana poslao ponudu da, po procijenjenoj vrijednosti, otkupi preostalu opremu, koja je pod hipotekom. Vidjet ćemo hoće li oni to prihvatiti. Da li su, dakle, voljni da se problem riješi, ili im je namjera da nam i dalje prave probleme – kaže Usorac stariji u telefonskom razgovoru za Srpskainfo.

Ne poriče da banci duguje pare, ali, tvrdi, nije jedini, a ni najveći dužnik.

– Ta banka ima 65 dužnika, koji duguju mnogo više nego ja, a oni izabrali da baš na meni treniraju strogoću. “Farmalend” duguje 15 miliona glavnice i 30 miliona kamata, neće ih nikad naplatiti. A i “Planinasko dobro” duguje pola miliona – kaže Usorac.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...