SMRT KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET: Poznati fotograf devet sati ležao na ulici u centru Pariza – Umro jer mu niko nije prišao

Smrt švicarskog fotografa pokrenula je debatu u francuskoj javnosti o građanskoj odgovornosti i osnovnoj ljudskoj pristojnosti.

  • Hronika

  • 29. Jan. 2022  29. Jan. 2022

  • 1

Francuska je šokirana smrću švicarskog fotografa René Roberta, koji je preminuo od hipotermije nakon što se srušio u promentnoj pariskoj ulici i bio ignorisan čak devet sati, piše britanski Guardian.

René Robert (85), poznat po svojim fotografijama nekih od najpoznatijih španskih flamenko zvijezda, umro je prošle nedjelje nakon što se okliznuo tokom jedne od svojih noćnih šetnji užurbanim pariskim kvartom u kojem je živio, piše Guardian.

Njegov prijatelj, novinar Michel Mompontet napisao je na Twitteru da je Robert pao u Ulici Turbigo, između Trga Republike i Les Hallesa, nakon što je osjetio vrtoglavicu.

"Ne mogavši da ustane, ležao je nepomičan na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da se održi u životu. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da provjeri zašto ovaj čovjek leži na trotoaru. Nijedan", istakao je rezignirano Mompontet.

U kasnijoj izjavi na France TV Info, rekao je da je Roberta "ubila ravnodušnost“, dodajući: "Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovjek leži na trotoaru, trebalo bi da ih provjerimo – bez obzira koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak."

Guardian navodi i da je smrt švicarskog fotografa pokrenula debatu u francuskoj javnosti o građanskoj odgovornosti i osnovnoj ljudskoj pristojnosti.

Britanski list podsjeća i da, prema podacima udruženja beskućnika, na ulicama Francuske svake godine umre 600 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...