"ETNONACIONALIZAM SE MORA ZAUSTAVITI": Izvjestitelj Bundestaga Adis Ahmetović stiže u Sarajevo i Beograd, evo o čemu će sve biti govora

U Bosni i Hercegovini, Ahmetović će se u petak poslijepodne u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem.

  • Vijesti

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 5

Adis Ahmetović, poslanik njemačkog Bundestaga i član Odbora za vanjske poslove, danas započinje posjetu Beogradu i Sarajevu.

Petodnevna posjeta bit će fokusirana na razgovore o EU integracijama i perspektivi pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, kao i na prevazilaženje etničkih podjela u regionu.

"Dijelovi političke elite u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana, aktivno doprinose daljoj fragmentaciji i destabilizaciji regiona i sabotiraju napore za stvaranje jake, pluralističke demokratije. Otvorena razmatranja crtanja novih granica na zapadnom Balkanu duž etničkih linija trebaju biti znak upozorenja. Ovaj etnonacionalizam se mora zaustaviti", rekao je Adis Ahmetović, poslanik Bundestaga i izvjestilac poslaničke grupe SPD-a za zapadni Balkan.

Naglašava da se hitno mora prekinuti spirala stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ovakav pristup je zabrinjavajući i predstavlja značajne rizike za vanjsku i sigurnosnu politiku EU", naglašava Ahmetović.

U tom kontekstu, socijaldemokrata vidi Njemačku u posebnoj ulozi: "Potreban nam je novi početak njemačke politike prema zapadnom Balkanu. U suprotnom, povećat će se utjecaj restriktivnih snaga poput Rusije, Kine ili Mađarske."

POSJETA SRBIJI

Putovanje u Beograd počet će razgovorima sa njemačkim ambasadorom i razmjenom mišljenja sa predstavnicima civilnog društva o unutrašnjoj situaciji u Srbiji.

Poslanik Bundestaga će se u četvrtak sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon razgovora o položaju Roma u Srbiji, uslijedit će sastanak sa Jadrankom Joksimović, ministricom za evropske integracije Republike Srbije. Pored toga, planirani su sastanci i sa predstavnicima Odbora za vanjske poslove i Odbora za evropske integracije, kao i sa političarima iz opozicije.

Posjeta Srbiji bit će završena u petak ujutru sastankom sa Nikolom Selakovićem, ministrom vanjskih poslova Republike Srbije, i posjetom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

POSJETA BIH

U Bosni i Hercegovini, Ahmetović će se u petak poslijepodne u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem.

U večernjim satima će o njemačkoj vanjskoj politici razgovarati sa studentima Univerziteta u Sarajevu. U subota je planiran obilazak Starog grada - zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kao i Edinom Fortom, premijerom Kantona Sarajevo.

Ahmetović će i položiti vijenac na pijaci Markale. Potom će se žičarom popeti na Trebević, gdje će zajedno sa ekološkim aktivistima razgovarati o problemu zagađenja zraka. Kasnije, poslanik Bundestaga će posjetiti trupe EUFOR-a u kampu Butmir, piše Oslobođenje.

U nedjelju će putovanje završiti posjetom Muzeju ratnog djetinjstva i sastankom sa predstavnicima "Schüler helfen leben".

"Umjesto da nastavljaju sa otvorenim etničkim podjelama, sve snage treba da rade na snažnoj budućnosti regiona. Posebno se mora doprijeti do mladih generacija. Region zapadnog Balkana može mnogo doprinijeti kulturnoj, istorijskoj i ekonomskoj, zajedničkoj budućnosti Evrope. EU i Njemačka stoga ostaju pri obećanju da postoji pouzdana perspektiva pristupanja EU za države zapadnog Balkana", rekao je Ahmetović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...