HRVATSKI NAUČNICI OTKRILI TERAPIJU ZA SPREČAVANJE SRČANOG UDARA: Ovo su rezultati

Istraživanje o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda provedeno je u Laboratoriju za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu te International Center for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu.

  • Zdravlje

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 1

Akademik Slobodan Vukičević i saradnici otkrili su novu terapiju za akutni infarkt miokarda i o tome objavili članak u prestižnom časopisu Nature Communications, saopćeno je u ponedjeljak iz HAZU-a, prenosi Index.hr.

Istraživanje o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda provedeno je u Laboratoriju za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu te International Center for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu.

Rezultati su pokazali terapeutski učinak tzv. BMP1.3 antitijela koji se sastoji od prevencije apoptoze kardiomiocita, smanjenog nakupljanja ožiljkastog tkiva te očuvane srčane funkcije nakon infarkta miokarda u glodavaca.

Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice, a zasad nije ponuđena niti jedna terapijska opcija temeljena na upotrebi antitijela.

Polazna točka za istraživanje bilo je otkriće povišene razine BMP1.3 antitijela u krvi pacijenata nakon infarkta miokarda, kaže se u saopćenju.

Istraživanje je provedeno u okviru Naučnog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića te je zajednički provedeno između LMT i ICGEB, koji je centar izvrsnosti za molekularnu kardiologiju, gdje je glavni istraživač Serena Zacchigna, voditeljica Laboratorija za kardiovaskularnu biologiju.

Časopis Nature Communications, čiji je faktor utjecaja 14.919, godišnje zaprimi 50 hiljada radova, a objavi samo 7.7 njih. Navedeni rad odabrali su kao jedan od 50 najboljih štampanih u protekla 24 mjeseca u području kliničkih istraživanja, saopćio je HAZU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...