KO JE KO I KO JE S KIM U SKUPŠTINI USK-a: Jedan bolestan zastupnik znači krah

SDP ima pet zastupnika, nakon što im je iz Laburista pristupio Anel Šahinović. Osim njega, u SDP-u su od početka Razim Halkić, Mersad Draganović, Fatka Kulenović, Muhidin Šertović.

  • Politika

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 1

Od početka formiranja ovog saziva Skupštine Unsko-sanskog kantona do danas desile su se promjene i prelijetanja zastupnika iz kluba u klub, iz stranke u stranku. Sada se došlo do situacije da nema stabilne većine, piše Faktor.

Došlo se dotle da jedan bolestan zastupnik znači krah. Tako je nedostajao jedan glas kako bi, naprimjer, bila deblokirana budžetska kasa.

Ko je ko u Skupštini Unsko-sanskog kantona i ko je s kim, pokušat ćemo "raspetljati" zahvaljujući nepotpunim podacima iz Skupštine USK koje su nam upotpunili sagovornici iz skupštinskih klupa.

Najjači klubovi u Skupštini USK su klubovi SDA i NES-a, sa po devet zastupnika. Ali 16 je potrebno da bude donesena neka odluka.

Ko je vlast

Vlast u kantonu čine SDP i NES.

Kako su nam pojasnili izvori iz Skupštine USK, s njima u nekoj koaliciji su, sada nezavisni, Nisvet Jusić i Ilda Avdibegović. Jusić je bio u Nezavisnom bloku, a Avdibegović je bila zastupnica PoMAK-a pa se, prema medijskim napisima, učlanila u Narod i pravdu.

Na samom početku mandata su A-SDA (koja je kasnije sa NBL-om osnovala NES) i PoMAK imali zajednički klub, pa su se "razišli".

SDP ima pet zastupnika, nakon što im je iz Laburista pristupio Anel Šahinović. Osim njega, u SDP-u su od početka Razim Halkić, Mersad Draganović, Fatka Kulenović, Muhidin Šertović.

Klub zastupnika NES-a je zapravo nastao od zastupnika A-SDA, kojih je bilo šest, a u međuvremenu su dobili tri "pojačanja". Prvobitna postava bila je: Hajrudin Halilović, Rasim Pajić, Zlatko Hujić, Nedima Zulić, Dijana Ćemal, Irma Dedić. Tu je zatim došao Amir Murić, koji je u Skupštinu USK ušao kao zastupnik DF-a, te su došli i Agan Bunić, koji je u Skupštinu ušao kao zastupnik SBB-a, iz koje je isključen, i Ifeta Kadić, koja je također isključena iz SBB-a pa je onda s Bunićem formirala klub nezavisnih.

I to je tih 16 zastupnika tijesne većine. No "problem" je što je jedan zastupnik bolestan, na liječenju je u Turskoj.

Ko je opozicija

S druge strane je 14 zastupnika.

Njih devet je iz Kluba SDA, jedinom koji se nije mijenjao. Tu su zastupnici Hadis Jusić, Asmir Ćufurović, Zinajda Hadžić, Almin Handanagić, Nijaz Hušić, Bernada Jukić Kličić, Jasmin Musić, Mehmed Mahmić, Najla Muratović.

Opozicija su i Ekrem Prošić, sada nezavisni, a bivši DF-ov, zatim Rasim Kantarević, također sada nezavisni, a bio je u Laburističkoj stranci, te Vildana Alibabić koja je ostala u Našoj stranci i Zikrija Duraković koji je ostao u PoMAK-u.

Njih 13 računa i na glas Edine Abdić Pleho, koja je ostala sama u Laburistima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...