NASTAVLJENA SJEDNICA NSRS-a: Na dnevnom redu je...

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

  • Politika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 0

"Smanjenje sive zove, gdje se posluje gotovim novcem, jedan je od osnovnih ciljeva kojima privreda teži, a najbolji način za to je registrovanje prometa putem fiskalnih uređaja."

Rekla je ovo pomoćnica ministra finansija Republike Srpske Slobodanka Popović obrazlažući zakon o fiskalizaciji pred narodnim poslanicima, prenosi Srna.

Popovićeva je rekla da su analize pokazale da aktuelni model fiskalizacije ima određene manjkavosti što je ukazalo na potrebu izmjene sistema fiskalizacije.

"Predloženo rješenje sigurno će imati pozitivne efekte na poslovno okruženje u Republici Srpskoj zbog smanjenja povezanih operativnih troškova, redukovanja procedura, odnosno njihove automatizacije. Predloženi zakon u cjelosti je izrađen oslanjajući se na zakon koji je Srbija usvojila 2020. godine", istakla je Popovićeva u Narodnoj skupštini.

Ona je dodala da će u okviru novog sistema fiskalizacije, cjelokupan promet koji se registruje u prodaji biti momentalno zabilježen u vidu izdatog QR koda koji se oslanja na blockhain tehnologiju.

"Iako se u slučaju postojanja stalne internet-konekcije cjelokupan promet prijavljuje Poreskoj upravi momentalno, u slučaju nestanka intrernet-konekcije promet se može prenositi do Poreske uprave putem skeniranja tog QR koda", pojasnila je ona.

Račune sa izdatim QR kodom, istakla je, praktično je nemoguće falsifikovati, jer osim vizuelno sadržanih elemenata računa, postoji i element digitalne autentičnosti svakog računa koji je lako provjerljiv skeniranjem tog koda.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske utvrdila i iskazala spremnost da troškovi inicijalne fiskalizacije u novom sistemu budu troškovi budžeta RS-a za sve obveznike fiskalizacije.

"Trošak sistema za upravljanje fiskalizacijom bi okvirno bio oko 37 miliona KM dok bi trošak nabavke ili subvencionisanja uređaja kod poreskih obveznika bio oko 13 miliona KM za oko 40.000 obveznika", istakla je Popovićeva.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Narodna skupština jučer je po hitnom postupku razmotrila Prijedloge zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i o dopunama Zakona o upravi RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...