ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ O NACRTU ZAKONA O VSTV-u RS-a: "U ormarima je puno korumpiranih i kriminalnih leševa"

Prema njenim riječima, politika na ovaj način pokazuje "i da godinama kontroliše pravosudni prostor".

  • Mini market

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 1

"Kao što bi sudija Branko Perić rekao ovi potezi su udar na zdrav razum", kaže za portal Radiosarajevo.ba politička analitičarka i voditeljica Fondacije "Friedrich Ebert" u Banjoj Luci Tanja Topić komentirajući jučerašnje usvajanje nacrta zakona o tzv. visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS-a.

"Međutim istovremeno oni kriju u sebi dvije opasne namjere: jedna je držanje tenzije jer smo u izbornoj godini, a očito da se ovdje izbori dobijaju rafalnom retoričkom paljbom kojoj smo izloženi decenijama. Otvara se logično pitanje, zar nije u akciji političkog rukovodstva iz Republike Srpske bio najavljen povrat 140 prenesenih nadležnosti, da bi slovo palo upravo na ovu u oblasti pravosuđa. Zašto baš?", pita se Topić.

Prema njenim riječima, politika na ovaj način pokazuje "i da godinama kontroliše pravosudni prostor".

"I kada izgubi tu kontrolu u jednom segmentu onda jer obezgavljena, jer očito je u ormarima puno korumpiranih i kriminalnih leševa. Lakše je kontrolisati pravosuđe ako ga svedete na sopstveni prostor u kojem suvereno vladate", zaključuje Topić.

Podsjetimo, sa 45 glasova "Za" u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je nacrt zakona o tzv. visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Prema zaključku u naredna tri mjeseca bit će upućen na tromjesečnu javnu raspravu.

Vijeće za implementaciju mira reagiralo je je povodom odluka Narodne skupštine RS-a povodom usvojenog nacrta o tzv. VSTV-u.

"Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH", naveli su, uz ostalo.

OSCE je, također, pozvao NSRS da povuče ovaj nacrt zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...