OVO JE MOGUĆI PLAN NAPADA NA UKRAJINU: Da li će je Putin htjeti uzeti teritoriju po političkoj karti iz 1994. godine

Dok se vode razgovori na najvišem nivou među svjetskim liderima da se pronađe mirno rješenje za ukrajinsku krizu i spriječi rat, jedna grafika pobudila je sumnju koji je scenario zauzimanja Ukrajine najvjerovatniji.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2022  13. Feb. 2022

  • 0

Grafika koju je objavio njemački Bild liči na mapu koja se pojavila davne 2000. godine u knjizi "Sukob civilizacija", gdje je objavljena karta Ukrajine poslije izbora jula 1994. godine.

Zapadnu Evropu zahvatila je opća histerija povodom toga kad će Rusija započeti napad na Ukrajinu. Dok se vode razgovori na najvišem nivou među svjetskim liderima da se pronađe mirno rješenje za ukrajinsku krizu i spriječi rat, jedna grafika pobudila je sumnju koji je scenario zauzimanja Ukrajine najvjerovatniji.

Dvije grafike

Dosad se pojavilo sedam planova kako će Rusi zauzeti Ukrajinu. Međutim, grafika koju je objavio njemački Bild sušta je suprotnost i veoma liči na kartu koja je objavljena daleke 2000. godine u knjizi američkog profesora Samuela Huntingtona "Sukob civilizacija", a gdje je on objavio političku kartu Ukrajine poslije izbora jula 1994. Karta se odnosi na to kako su Ukrajinci glasali za Leonida Kučmu i Leonida Kravčuka. Kučma je tad dobio istok Ukrajine, a Kravčuk zapad. Kučma je osvojio 52 posto glasova, dok je Kravčuk dobio 13 zapadnih provincija i osvojio neznatno manje glasova od svog rivala, koji je govorio ruski jezik, a tokom kampanje tek počeo da uči ukrajinski.

Operacija u tri faze

Dvadeseti osam godina kasnije Bild objavljuje sličnu kartu, ali o tome kako će Putin osvojiti Ukrajinu.

Prema pisanju njemačkog tabloida, napad bi se odvijao u tri faze: prva faza, prema Bildovom planu, krenula bi iz pravca Donjecka, gdje se nalaze proruski borci i ruske jedinice s Krima. U drugoj fazi u Ukrajinu bi upale jedinice sa sjeveroistoka Rusije, koje bi krenule prema jugozapadu i tokom svog nastupanja okružile veće gradove poput Kharkiva, Kijeva i Odese, gdje bi se izveo čak i pomorski desant na ukrajinsku obalu. Ruske jedinice bi zatim nastavile sve do Tiraspola, sporne enklave na rijeci Dnjestar između Moldavije i Ukrajine, gdje živi prorusko stanovništvo. Poslije zauzimanja Tiraspola ruske jedinice bi stale na liniji Cherkasy-Zhitomir-Chernobil, što bi bila konačna, treća faza rata.

Kad se uporede obje karte, vidi se podudarnost mapa i najrealniji mogući scenario koji može da sačeka Ukrajinu ako se Rusija odluči za vojnu intervenciju. Da li je to realnost ili mašta, pokazat će vrijeme.

Scenario za mir

Dok se crtaju mape zauzimanja teritorija, diplomatija i dalje pokušava da nađe rješenje.

BBC je naveo moguće scenarije kako riješiti krizu bez upotrebe oružja. Kremlj i Kijev oživljavaju sporazum iz Minska. Sporazum iz Minska je rezultat pregovora u Bjelorusiji 2014. i 2015. godine, sa ciljem da se okončaju sukobi između proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine i ukrajinske vlade.

Najveća polemika je o tome kakvu bi moć imali lideri proruske Donjecke oblasti. Kijev pristaje na samoupravu, a Kremlj ne pristaje, već traži da predstavnici Donjecka i Luganska treba da imaju riječ o vanjskoj politici Ukrajine i time stavlja veto na članstvo u NATO. To je i najveći strah Kijeva - da sporazum iz Minska zapravo znači da Ukrajina neće postati članica NATO.

Finski model Ukrajina bi postala neutralna kao i Finska: francuska diplomatija kao rješenje ponudila je finski model po kom bi Ukrajina bila neutralna država. Finska se za ovo opredijelila tokom Hladnog rata kao nezavisna, suverena i demokratska zemlja. Sadašnja situacija postala bi status quo. Možda neće doći do sukoba, već će se samo održati trenutna situacija, poput one između Sjeverne i Južne Koreje, koje su teoretski još u ratu, jer nikad nisu potpisale mirovni sporazum. To bi značilo da bi Rusija počela postepeno da povlači svoju vojsku i proglasila prekid vojnih vježbi.

Osjećam miris Minhena 1938. godine

Britanski ministar odbrane Ben Wallace ocijenio je povodom ukrajinske krize da se ojseća "miris Minhena u zraku", u osvrtu na sporazum iz 1938. godine s nacističkom Njemačkom koji nije mogao da spriječi Drugi svjetski rat.

Rusija može da krene u ofanzivu u svakom trenutku, sa oko 130.000 pripadnika svojih trupa pozicioniranih duž ukrajinske granice, ocijenio je u intervjuu za Sunday times britanski ministar, koji je u petak bio u Moskvi da se zalaže za smirivanje napetosti.

"Može da se desi da on (ruski predsjednik Vladimir Putin) jednostavno opozove svoje tenkove i svi se mi vratimo kući, ali osjeća se miris Minhena u zraku koji dolazi od nekih zapadnjaka", rekao je Wallace.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...